Kako obilježiti Dan žalosti u školama širom BiH

Radiosarajevo.ba
Kako obilježiti Dan žalosti u školama širom BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Komemoracija nastradalim zaposlenicima OŠ Kovačići

Vijeće ministara je na jučerašnjoj sjednici donijelo odluku da se u Bosni i Hercegovini danas proglasi Dan žalosti. Na  taj način će se odati počast tragično nastradalim uposlenicama Osnovne škole Kovačići Sarajevo, koje su izgubile život u saobraćajnoj nesreći u protekli petak na istočnom ulazu u glavni grad BiH.

Automobil sletio u kanjon Miljacke

Sarajevo: Izvučena tri tijela smrtno stradalih osoba u saobraćajnoj nesreći 

U saobraćajnoj nesreći na Darivi poginule četiri uposlenice OŠ 'Kovačići'

Počelo izvlačenje tijela smrtno stradalih u saobraćajnoj nesreći na Darivi

Podsjetimo, u saobraćajnoj nesreći koja se desila u blizini Sarajeva, poginule su četiri uposlenice Osnovne škole Kovačići Merima Balkić, Lejla SadikovićAlmina Ćorović i Mina Kadrić

Građani Bosne i Hercegovine danas će na Gradskom groblju Vlakovo kod Sarajeva na vječni počinak ispratiti tri uposlenice Osnovne škole Kovačići, koje su tragično nastradale u saobraćajnoj nesreći na istočnom ulazu u glavni grad BiH. 

 Lejla Sadiković, koja je poginula u 48. godini, bit će sahranjena danas na Gradskom mezarju Vlakovo u 14 sati.

Istog dana, na istom mjestu, obavit će se i dženaza-namaz za tragično nastradalu Alminu Ćorović, koja je poginula u 70. godini života, kao i Minu Kadrić (58).   

Na Mezarju Lipik u Bosanskoj Krupi, jučer je obavljen ukop Merime Balkić (42), tragično nastradale pedagogice iz Osnovne škole Kovačići Sarajevo.

Od Merime se oprostio veliki broj građana Bosanske Krupe i okolnih mjesta, a dženaza-namaz je ranije klanjana ispred Gradske džamije u Bosanskoj Krupi

Komemoracija nastradalim zaposlenicima OŠ Kovačići - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Komemoracija nastradalim zaposlenicima OŠ Kovačići

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i kantonalne samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe.

Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prilagodit će obilježavanju Dana žalosti na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

U Kantonu Sarajevo, u osnovnom obrazovanju danas će se odvijati redovna nastava, sem u OŠ Kovačići gdje neće biti nastave, odakle su sve četiri uposlenice.

S obzirom na to da se nadležna ministarstva nisu oglasila u vezi današnjeg obilježanja Dana žalosti u KS-u, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, lijepo bi bilo da direktori škola u našoj zemlji daju upute učiteljicama i nastavnicama na koji način će oni na nastavi obilježiti Dan žalosti i odati počast tragično nastradalim kolegicama i prijateljicama.

Najbolji način za to je da se na prvom ili drugom času u prvoj i drugoj smjeni učenjem Fatihe ili minutom šutnje oda počast nastradalim uposlenicama OŠ Kovačići. 

Nek im je vječni rahmet...

Dan žalosti: BiH se danas u suzama oprašta od tri stradale uposlenice OŠ Kovačići

Tuga, bol, suze... Građani Bosne i Hercegovine danas će na Gradskom groblju Vlakovo kod Sarajeva na vječni počinak ispratiti tri uposlenice Osnovne škole Kovačići, koje su tragično nastradale u saobraćajnoj nesreći na istočnom ulazu u glavni grad BiH. Lejla Sadiković, koja je poginula u 48.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije