Kako Milorad Dodik manipulira studentima u RS-u

Radiosarajevo.ba
Kako Milorad Dodik manipulira studentima u RS-u

Piše: Vuk Bačanović

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je izjavio kao  „podržava pravo ljudi da izražavaju svoj stav javnim okupljanjem, na propisanom mjestu za to, i uz odobrenje policije. „

Radi se o najvljenom protestu u organizaciji udruženja „Glas naroda“ i „Oštra nula“, zakazanom za 19. mart, a u kojem su trebali uzeti učešće i studenti banjolučkog Univerziteta.

Dodik je za represiju nad banjolučkim studentima okrivio državnu Obavještajno-sigurnosnu/bezbjednosnu službu BiH (OSA), koja, kako je  rekao „radi na destabilizaciji RS-a“.

Dodik je uzeo u odbranu banjolučke studente, ustvrdivši da je „ nedopustivo da se na taj način neko upliće u rad i život studentskih organizacija“.

Nesumnjivo je da ovakvim perfidnim manevrom , u stilu „drug Tito je rekao da studenti imaju pravo“, Dodik nastoji nezadovoljstvo studenata sopstvenim režimom preusmjeriti ka gotovo nevidljivoj državi BiH.  Agenti OBE/OSE, koji su ispitivali banjolučke studente nisu to mogli učiniti radi „sigurnosti“ države BiH, već jedino režima Milorada Dodika. Namjeravani studentski protest nije trebao, niti mogao biti usmjeren protiv državnih institucija BiH, već protiv Dodikove entitetske vlasti, koja je RS dovela do finansijske kataklizme.

Dodik, dakle, nastoji postići dvostruku pobjedu. Dok će s jedne strane agenti (njihov identitet nam nije poznat) koji brane isključivo njegov režim isprepadati studente, on će se, potom, pojaviti kao njihov mudri otac, pokrovitelj i zaštitnik.

Napokon, Dodik je naglasio da su “pod snažnim pritiskom OHR-a ranije ukinute obavještano-sigurnosne agencije na nivou entiteta i formirana zajednička na nivou BiH”.

Poruka ne može biti jasnija. Srpske studente smije špijunirati i maltretirati samo „naša i vaša“ obavještajna služba, uz, dakako, MUP RS-a, poznat po nemilosrdnom batinanju Dodikovih političkih protivnika, uključujući i osobe ženskog spola.

Dodik je, istom prigodom, primio predstavnike studenata, kako bi se postarao o njihovoj „sigurnosti“.

Pokretač inicijative „Glas naroda“ Stefan Filipović je ovaj sastanak Dodika sa studentima neposredno pred studentske proteste komentarisao da društvo u RS-u ima “daleko većih problema o toga da li će neko nekoga da kupi”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije