Kako je Vlada FBiH odlučila da ministrima vrati naknadu za 'odvojeni život' u iznosu 300 KM

Radiosarajevo.ba
Kako je Vlada FBiH odlučila da ministrima vrati naknadu za 'odvojeni život' u iznosu 300 KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine posljednjih je dana donijela Uredbu kojom je ministrima i savjetnicima u Vladi FBiH ponovo uvedena naknada za takozvani odvojeni život u visini od 300 KM.

Potez je ovo koji je naišao na oštre kritike javnosti, pogotovo imajući u vidu u kakvoj se situaciji nalazi federalna vlast, a podsjećamo vas i na izjavu federalnog premijera Fadila Novalića koji je nedavno kazao:

Svako povećanje minimalca veće od tri posto je društveno opasno.“

Premijer je ovo komentirao u kontekstu prijedloga da se minimalna plaća u FBiH poveća sa 380 na 420 KM.

Kontaktirali smo ured premijera Novalića, tražeći komentar povodom uredbe o naknadi 300 KM i kako ona nije društvena opasna, no nismo ga dobili.

Kratko nam je kazano da kontaktiramo „federalnog ministra za pravdu Matu Jozića jer je on predlagač izmjene Uredbe“. 

Pozivamo i Ministarstvo za pravdu Federacije BiH, a naš nam izvor govori kako je Ministarstvo za pravdu izradilo Uredbu jer je to bio njihov zadatak, a ne inicijativa.

„Sredinom maja, mislim 15. maja 2015, dobili smo inicijativu od Komisije za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade. Oni su tražili da se primanja članova Vlade ujednače s primanjima delegata u Federalnom parlamentu“, govori nam naš izvor.

Doznajemo kako je Ministarstvo za pravdu "odugovlačilo" s izmjenom Uredbe zbog krize i rekonstrukcije Federalne vlade u prošloj godini. No, kako su imali u međuvremenu i nekoliko usmenih intervencija da se riješi ovo pitanje – nismo doznali od koga – Ministarstvo za pravdu predložilo je spomenutu izmjenu.

„Vratili smo na iznos koji je bio prije vlade premijera Nermina Nikšića koja je taj iznos spustila na jednu KM. Izmjenu smo uputili prema Vladi koja je imala mogućnost da odluči o iznosu, no odobrili su da to bude 300 KM“, poručuju iz Ministarstva za pravdu FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije