Kako je Tora postala najbolji pas tragač u turskim ruševinama: Evo kako je nanjušila živu djevojčicu

2
Radiosarajevo.ba
Kako je Tora postala najbolji pas tragač u turskim ruševinama: Evo kako je nanjušila živu djevojčicu
Foto: Twitter / Tora, spasilački pas CZRS

Za spasilački tim iz Bosne i Hercegovine, ekipu iz civilne zaštite iz bh. entiteta RS, najveća sreća je bila kad su 12. februara, spasili 10-ogodišnju djevojčicu Irman Bajrak, živu i zdravu.

To je bio izuzetno emotivan trenutak za sve prisutne, odnosno najveća nagrada koju su mogli da dobiju na ovom zadatku.

Podsjetimo, tim od 22 spasioca iz civilne zaštite iz bh. entiteta RS, boravio je u Kahramanmarašu od 8. do 16. februara, a logistička podrška bilo im je još osam njihovih kolega, piše Srpskainfo.

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

"Najradosniji trenutak u našoj spasilačkoj misiji u Turskoj bilo je spasavanje Irman. Kada se njena zgrada srušila, ona je, praktično, sa drugog sprata dospjela u podrum. Vjerovatnoća da će biti spašena zaista je bila mala",  priča  Nenad Jovanović, član Odsjeka za civilnu zaštitu u Bijeljini i član specijalizovanog tima za spasavanje iz ruševina.

Međutim, hrabri spasioci uspjeli su u ovom podvigu, u čemu im je od velike pomoći bila Tora, potražni pas banjalučke Gorske službe spašavanja.

"Majka, otac i brat male Irman su poginuli. Pas je nanjušio leš majke i dao znak, a mi smo, kad smo prišli, čuli glas. Na našu veliku sreću, djevojčica je bila živa. Praktično, njen život je spasao leš majke.", objašnjava Jovanović.

Dodaje da je Tora bila najangažovaniji član spasilačkog tima Civilne zaštite entiteta RS.

"Jednom prilikom, došla je na ruševinu i na osam mjesta dala znak da su ispod zatrpana tijela. I, zaista, tijela su nađena gdje god je ona označila. Kasnije su sa jedne ruševine sklonjena dva psa ruskog tima, da bi u potrazi prednost bila data Tori. Ona je u Turskoj staklom povrijedila i šapu, pa joj se rana inficirala. A kad smo je odveli kod tamošnjeg veterinara, besplatno joj je sanirao povredu", naglašava Jovanović.

Tora je zbog svoje efikasnosti i dragocjenosti privlačila pažnju na svim lokacijama na kojima su spasavani preživjeli, a dobila je i pohvale od turske Agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije