Kako je propala Hidrogradnja-Pale

Radiosarajevo.ba
Kako je propala Hidrogradnja-Pale

Šta je i kako rađeno u “Hidrogradnji” ?.d. Istočno Sarajevo u prošloj godini, nije se mogla uvjeriti nezavisna revizija, pa se i uzdržala od davanja mišljenja.


Nisu im, naime, odgovorni dali dokumentaciju na uvid, nisu mogli prisustvovati popisima niti se uvjeriti u stvarno stanje nekretnina, opreme i drugih sredstava...

"Nismo u mogućnosti izraziti mišljenje o finansijskim izvještajima Građevinskog industrijskog kombinata 'Hidrogradnja' a.d. Istočno Sarajevo -Pale za poslovnu 2010. godinu. Nekretnine postrojenja i oprema su popisani od popisnih komisija u radnim jedinicama. Popisu nismo prisustvovali iz razloga što smo angažovani nakon datuma bilansiranja. Iako je centralna popisna komisija na nivou Društva, u elaboratu o popisu na dan 31. decembra 2010. godine, objedinila izvještaje pojedinačnih komisija, nismo bili u mogućnosti drugim revizorskim postupcima uvjeriti se u stvarno stanje nekretnina i opreme, zatim zaliha materijala, robe i gotovih proizvoda, jer nam dokumentacija R.J. Gacko nije bila dostupna. Uništena je u požaru", navodi nezavisni revizor, "Poslovni informator-Revizija" d.o.o Bijeljina.

"Hidrogradnja" Pale faktički više ni nema kapitala, odnosno sveden je na nulu, jer je akumulirani gubitak iz ranijih i tekuće godine u iznosu 39.566.256 KM, premašio kapital za 5.880.152 KM.

Kratkoročne obaveze na dan bilansa iznose 11.385.329 KM, što premašuje iznos tekuće imovine za 9.230.898 KM.

Nezavisna revizija ponavlja da je "Hidrogradnja" Pale suočena s problemom likvidnosti, odnosno nije u mogućnosti da izmiruje svoje dospjele obaveza, kako prema zaposlenim, tako i prema dobavljačima, povjeriocima.

U završnom računu za 2010.godinu iskazan je gubitak u iznosu od 5.037.250 KM.

"Hidrogradnja" Pale ponovo je u vlasništvu RS-a, odnosno Investiciono-razvojne banke RS-a, jer je 15. juna s "Integral inženjeringom" A.D. Laktaši raskinula ugovor o privatizaciji.


Tako je nakon nepune tri godine "Integral" vratio IRB-u državni kapital, tj.ono što je od njega ostalo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije