Kako je izgledao defile u Banjoj Luci i ko sve danas tamo slavi zločine i genocid

L. R.
Kako je izgledao defile u Banjoj Luci i ko sve danas tamo slavi zločine i genocid
Foto: RAS Srbija / Srpskainfo.com / Defile u Banjoj Luci

Kako su i najavili, u Banjoj Luci i danas su "svečanim" defileom obilježili 9. januar, dan kad je formiran manji entitet u Bosni i Hercegovini, RS.

Očekivano, bila je to smotra pokušaja iskazivanja moći u kojem su, rečeno je, učestvovale više od dvije hiljade podanika tamošnje vladajuće klike.

RS danas slavi zločine: Ovo im je program za 9. januar

Sve je počelo postrojavanjem počasne jedinice MUP-a, koju je predvodio komandir Vitomir Petričević, a onda smo gledali kako predaju raport predsjednici RS-a Željki Cvijanović, uz koju su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nažalost, tamo je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i srpski ministri iz Vijeća. Tu je i prvi čovjek NSRS Nedeljko Čubrilović, zatim entitetski premijer Radovan Višković, ali i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, te pojedini iz Vlade Srbije. 

Nakon što smo gledali smotru "sile", crvenoberetkaši i drugi značajni "provodnici zakona" poredali su se ispred političara. Redali su se pjevajući tekst pjesme kojom slave bitku na Košarama, na Kosovu, 1999. godine:

S’ ovog boja majko
Povratka mi nema,
Ko Košare čuva
Zna da zlo se sprema.
Ja ti majko živ se
Vratit’ kući neću,
I sad već u crkvi
Zapali mi sveću.

Prvi im se obratio Dodik.

Stabilnost, mir, posvećenost razvoju i slobodi svih ljudi koji žive u RS-u...otprilike je to ponavljao.

"Srbi danas imaju dvije države. RS i Srbiju. I mi živimo našu državu(?!). Srbi, naravno, kroz vijekove, nikada se nisu borili samo za svoju slobodu. Darivali smo je i drugima.(...)samo su oni krajem prošlog vijeka poželjeli da žive bez nas.(...)Neka živi RS, neka živi Srbija, neka živi srpski narod, živjeli", galamio je neartikulisano.

S hvalospjevima je nastavila Cvijanović. 

"Ono što imamo je velika ljubav za RS. To ne smijemo izgubiti. To moramo njegovati. teška vremena iza nas, bilo je izazova i bit će ih, ali ćemo im se oduprijeti zajedno. Danas je dan našeg zajedništva, dan kada slavimo slobodu, kada pokazujemo svoju snagu", poručila je, između ostalog.

I ona je govor završila riječima "Živjela RS".

A onda je uslijedilo pjevanje pjesme Pukni zoro, za koju se pričalo da je napisana za srpsku vojsku u Prvom svjetskom ratu, ali zapravo ju je napisao Manjifiko za film Montevideo. 

"Slijedi prelet helikoptera helikopterskog servisa RS-a u kojem su pripadnici MUP-a RS", najavio je ponosno zatim narator programa, a onda smo na RTRS-u gledali prelet helikoptera helikopterskog servisa RS-a... Nakon toga, defile je završen, uz poklike Živjela RS.

Uz zvuke Marša na Drini, politička svita uputila se u dvoranu Borik, gdje će se održati i svečana akademija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije