Kako je Dodik uspio izjednačiti Momčila Krajišnika i Aliju Izetbegovića

10
Radiosarajevo.ba
Kako je Dodik uspio izjednačiti Momčila Krajišnika i Aliju Izetbegovića

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je na press-konferenciji nakon sjednice Predsjedništva da su danas dva člana, odnosno Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasala za nezavisnost Kosova, a on je bio protiv.

"Imamo tu situaciju da je Predsjedništvo s jednim glasom za i dva protiv odlučilo da ne podrži neszavisnost Kosova. To dalje ide u proceduru", kazao je Dodik.

Naveo je da će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština RS.

Dodik je potvrdio i da je odbijen njegov zahtjev za izmještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Јerusalim. On smatra da je važno da Ambasada bude premještena.

"To je važno jer je to dokaz prijateljstva BiH prema Izraelu", konstatirao je član Predsjedništva BiH.

Rekao je i da je bošnjačka strana nastavlja s kršenjem ustava BiH, a naročito je istakao ministricu vanjskih poslova Biseru Turković.

"Gospođa Bisera Turković ponovo neovlašteno, bez traženje saglasnosti Predsjedništva što je po Ustavu, ignoriše sve. Ona je dala saglasnost da putem Vijeća Evrope koji je saopćio da se BiH pridružila borbi protiv cyber-kriminala gdje se nekim državljanima Rusije, Kine, zabranjuje kretanje po Evropi. Ona Predsjedništvo nije ni obavijestila o tome", istakao je Dodik.

Posebno je bio ogorčen na početku sjednice kada je  tražio da se oda pošta ratnom zločincu Momčilu Krajišniku jer je on prvi od srpskog naroda koji je izabran u Predsjedništvo BiH.

"To je bilo logično jer je i ranije bila to praksa. Kad je umro Alija Izetbegović koji samo zbog toga što je umro, kao što je rekao i Paddy Ashdown, nije otišao u Haag. U svakom slučaju, dva člana Predsjedništva nisu pristala na odavanje počasti Krajišniku i to je nešto je to što bacilo svjetlo na odnose u BiH. Podsjetit ću da ima 16 konzuilarnih predstavništva, ako se ne prekine ovo, dat ću nalog da se širom svijeta otvori knjiga žalosti i na taj način se oda počast Krajišniku", potcrtao je Dodik.

Rekao je i da je na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH razgovarno o pandemiji koronavirusa, navodeći da je BiH ušla u globali proces nabavke vakcine, ali i o migrantskoj krizi.

Podsjećamo, u Sarajevu su danas održane dvije vanredne i jedna redovna sjednica Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije