Kako je beskućnik iz BiH postao američki heroj

Radiosarajevo.ba
Kako je beskućnik iz BiH postao američki heroj

Hasib Kurić (46), porijeklom iz Bosne i Hercegovine
, postao je heroj nakon pucnjave na benzinskoj pumpi u gradu Holivud na Floridi početkom ove sedmice, gdje je jedno lice smrtno stradalo. Kurić, inače beskućnik, koji je u SAD stigao prije 20 godina iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, našao se u centru pucnjave na jugu Floride.

Na svom slabom engleskom, Kurić je pokušao da objasni kako se našao u centru pucnjave te kako je preživio čak tri metka ispaljena u njegovom pravcu. A, sve se desilo u ponedeljak, nešto prije ponoći, kada je Kurić primijetio sumnjiva naoružana lica iz čijih pokreta je shvatio da se sprema pljačka.

Kurić kaže kako nije heroj. Međutim, američki mediji misle suprotno, jer je umjesto da pobjegne na sigurno mjesto utrčao u prodavnicu i upozorio svog kolegu koji ima četvoro djece, što je zaista hrabar čin.

Kurić je odmah utrčao u prodavnicu i upozorio radnika na benzinskoj pumpi, prenose Nezavisne,  na naoružane muškarce koji su se pripremali za pljačku. "Naoružani pljačkaši utrčali su i počeli pucati. Prodavač nije imao vremena ni nazvati 911", potvrdio je narednik holivudske policije Pablo Vanegas.

Kurić je za američke medije izjavio kako zna šta je pucnjava i kako mogu poginuti ukoliko počnu paničiti: "Panika vam može ugroziti život, nemojte se bojati u situacijama kada treba spasiti život."

Upozoreni prodavač je, također, bio naoružan te je uzvratio i smrtno ranio jednog od napadača.

Iz policije dodaju da je istraga o cijelom slučaju još u toku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije