Kako i zašto Hrvatska podmeće štapove u točkove bh. privrede

E. H.
Kako i zašto Hrvatska podmeće štapove u točkove bh. privrede
FOTO: Thinkstockphotos.com / Ilustracija

Na posljednjoj sjednici Evropske komisije održano je glasanje o uvrštavanje Bosne i Hercegovine u spisak zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u Evropsku uniju, 27 država članica je glasalo za, dok je jedna država članica bila suzdržana.

Kako saznajemo jedino je susjedna Hrvatska bila suzdržana kad je riječ o ovom vrlo značajno glasanju u Evropskoj komisiji.

Ipak prema pravilima Evropska komisija u javno objavljenim rezultatima ne objavljuje imena država članica.

Kontaktirali smo ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića koji je za Radiosarajevo.ba da nema precizne informacije o tome kako su se pojedinačno izjasnile sve države članice Evropske unije.

Mirko Šarović - undefined
 
„Međutim obavješten sam da je jedna država bila suzdržana prilikom glasanja“, istakao je Šarović.

Podsjećamo, Evropska komisija prošle godine je donijela odluku kojom je BiH stavila na A i B listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na područje Evropske unije.

Također, i u tom slučaju je, prema nezvaničnim informacijama, Hrvatska je bila protiv.

Razlog za ovakav stav susjedne Hrvatske je vrlo jednostavan, radi se o zaštiti tržišta Hrvatske od uvoza bh. proizvoda.

Naime, Hrvatska je postala članica EU još 2013. godine, a pristupanjem njihovo tržište je bilo zvanično zatvoreno za bh. proizvode.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iz BiH u Hrvatsku je 2013. izvezeno robe u vrijednosti 1.223.838.845 KM. Dok je već 2014. vrijednost izvoza smanjena je na 981.316.825 KM.

Razlika u vrijednosti nastala je prvenstveno zbog činjenice da mliječni proizvodi iz BiH, kao i proizvodi od mesa peradi nisu mogli biti plasirani na tržište susjedne Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije