Kada je riječ o Domu naroda, stvari idu naprijed

Radiosarajevo.ba
Kada je riječ o Domu naroda, stvari idu naprijed

Privremena zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“ odlučila je danas, 13. februara, da u rješavanje ovog pitanja uključi i lidere svih parlamentarnih stranaka, pa će Kolegij Komisije održati sastanak s njima da bi se pokušala postići politička saglasnost.

Predsjedavajući Privremene zajedničke komisije Šefik Džaferović kazao je novinarima da, kada je Dom naroda PSBiH u pitanju, stvari idu naprijed. Mislim, dodao je on, da će se o Domu naroda ipak na kraju postići neka vrsta saglasnosti.

Saglasnost RS-a

„Stvari su danas bolje nego kada je u pitanju prošli sastanak, jer imamo saglasnost i kada su u pitanju političke stranke iz RS-a. Dobili smo amandman SNSD-a u kojem se poštuje onaj princip dvije trećine-jedna trećina kada su u pitanju entiteti i kada je u pitanju učešće u Domu naroda“, kazao je Džaferović nakon sjednice ove komisije.

On je istaknuo da ima stvari o kojima se još ne slažu, a to je pitanje učešća konstitutivnih naroda:

„Mi želimo da se i ta vrsta diskriminacije otkloni ovim amandmanom“.

Upitan kakva je situacija kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, Džaferović je odgovorio da su stvari ostale iste. Po njegovim riječima, tu postoje vrlo velike, konceptualne razlike koje se tiču načina izbora članova Predsjedništva, da li direktno ili indirektno i tu se stvari nisu pomakle od kraja rada komisije u prošloj fazi.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović je na sjednici komisije prezentirao amandman koji je predložio član Zajedničke komisije Krstan Simić, koji danas nije prisustvovao sjednici.

Prijedlog za Dom naroda


Prema predloženom amandmanu, Dom naroda PSBiH sastojao bi se od 18 delegata, od kojih je 12 iz FBiH (pet Hrvata i pet Bošnjaka), dva iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih građana BiH, te šest iz RS-a - pet Srba i jedan iz reda manjina odn. neopredijeljenih. Prodanović je kazao novinarima da je uvjeren da ovaj amandman ima apsolutnu mogućnost da dobije više od dvotrećinske podrške u PSBiH.


Lazar Prodanović

Po njegovim riječima, potrebno je sačekati sastanak rukovodstva Komisije s predsjednicima političkih partija i nakon toga bi Komisija bila u situaciji da predloži amandmane.

Kako je javila novinska agencija Fena, predstavnik Vijeća nacionalnih manjina u Zajedničkoj komisiji Vehid Šehić je kazao novinarima da mnogi prijedlozi političkih stranaka poštuju odluku Suda u Strazburu. Današnjoj sjednici prisustvovao je i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Fletcher Burton

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije