Kad Asim 'sredi': Vlasnici stanova u zgradi Murai Komerca bez prava upisa vlasništva

3
Radiosarajevo.ba
Kad Asim 'sredi': Vlasnici stanova u zgradi Murai Komerca bez prava upisa vlasništva
Foto: Tačno.net / Kad Asim Sarajlić "sredi"

U periodu mandata Asima Sarajlića na poziciji načelnika opštine Vogošća, firma Murai Komerce dobila je tender za građevinsko zemljište za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa.

Danas, s vremenske distance od 13 godina, vlasnici nekretnina u ovom, nikad do kraja izgrađenom objektu, ne mogu uknjižiti vlasništvo.

Razlog je jednostavan. Opština Vogošća je nelegalno dodijelila ovo zemljište, a djelimično izgrađeni kompleks nema adekvatnu građevinsku, urbanističku niti upotrebnu dozvolu. 

Piše: Predrag Blagovčanin, Tačno.net

Opština Vogošća 2007. godine raspisuje javni konkurs za dodjelu građevinskog zemljišta za izgradnju poslovno-stambenog kompleksa. Prema podacima iz konkursa veličina parcele iznosila je 5.200 m2 sa ukupnom bruto građevinskom površinom od 10.000 m2 te neto površinom od 8.500 m2. S namjerom izgradnje zanatsko uslužno stambenog prostora ukupne spratnosti prizemlje, tri sprata i masarda.

Na ovaj konkurs pored firme Murai Komerce prijavljuju se i druge firme uključujući i firmu Miprogradnja iz Ilijaša u vlasništvu Mirsada Prohića.

Na konkurs se prijavljuje 5 firmi. Tender je završen i niko od nas nije bio obavješten o rezultatima što je suprotno zakonu. U aprilu 2007. godine iz opštine nas obavještavaju da je zemljište dodijeljeno firmi Murai Komerce ali ne navode pojedinačne cijene troškova rente, građevinskog zemljišta i troškove vanjskog uređenja. Dostavili su nam ukupnu cifru 3 miliona i 75 hiljada koju je ponudila firma Murai Komerce. Međutim šta su uradili? Ponuda, odnosno ukupna cijena firme Murai Komerc nije na 8.500 m2 nego na 9.350 m2 što je suprotno dokumentaciji iz konkursa. Obzirom na to, opština je trebala eliminisati ponuđača Murai Komerce i dodijeliti zemljište drugoplasiranom, odnosno firmi Miprogradnja.“

Mirsad Prohić sa ovim saznanjem upućuje prigovor opštinskom vijeću. Međutim, njegov prigovor se odbija s navodom da je firma Murai Komerce najpovoljniji ponuđač za ovo zemljište.

Obzirom da je Murai povećao kvadrate njegova cijena je najveća. Tako je naprimjer za građevinsko zemljište Murai ponudio 70 KM po kvadratu, a Miprogradnja 205 KM po kvadratu. Postavlja se pitanje šta je opštini u tom trenutku bilo u interesu.  U konačnici moja cijena je bila 3 miliona na 8.500 m2 na ono što je bilo u tenderskoj dokumentaciji. Da je Murai cijenu formirao na 8.500 m2 njegova cijena bi bila 2.8 miliona što je u konačnici nekih 200.000 KM manje od moje ponude.“

Zbog malverzacija na konkursu za dodjelu zemljišta firma Miprogradnja pokreće pravni spor protiv opštine Vogošća koja ovaj problem ignorira i dodjeljuje zemljište firmi Murai komerc.

Mi smo tužbu dobili na sudu. Kasnije je tužba vraćena na prvostepeni postupak i ja nakon toga pokrećem upravni spor koji ni do danas nije riješen. U upravnom sporu po zakonu koji je tada bio na snazi ja tražim odštetu od opštine Vogošća koja iznosi 10% vrijednosti objekta. Obzirom da je investicija po idejnom planu bila oko 10 miliona KM ja od opštine po starom zakonu potražujem milion KM.„

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije