Kacin: Ovo je bila 'opomena pred isključenje'

Radiosarajevo.ba
Kacin: Ovo je bila 'opomena pred isključenje'

Na današnjoj sjednici u Strazburu članovi Evropskog parlamenta su usvojili Rezoluciju EP o napretku Bosne i Hercegovine, ali bez amandmana 7 koji je podnijela Doris Pack.

Pack je u amandmanu tražila suspenziju članstva naše zemlje iz Vijeća Evrope, suspenziju prijelaznog Ugovora o trgovini i zaustavljanje IPA fondova za našu zemlju.

Amandman Doris Pack je odbijen, ali to nikako ne znači da je Bosna i Hercegovina ostvarila pobjedu u ovom slučaju, kazao je za Fenu evropski parlamentarac Jelko Kacin.

Kacin je i dalje iznenađen ovim amandmanom te je istakao da mu nije jasno odakle je on došao i ko je mogao uticati na Pack da uopće pomisli da ga plasira.

Kacin o zahtjevu D. Pack: Pa nije BiH Bjelorusija

"Takav amandman bi bio krajnje kontraproduktivan jer smatram da BiH treba hrabriti u provođenju reformi i ka daljem napretku", rekao je Kacin.

Bh. političari moraju pod hitno, dodao je Kacin, iz politikanstva preći u državnike.

"Ovaj amandman je, kao što bi rekli u BiH, van pameti, ali je i oštra opomena pred isključenje koju bh. političari ozbiljno trebaju uzeti u obzir i razmotriti svoje djelovanje", naglasio je Kacin.

Koliko je ozbiljna ova opomena BiH dovoljno govori i podatak da je amandman skupio skoro 300 glasova "za" jer, istakao je, svi u europskim institucijama znaju da bh. političari ne rade posao za koji su izabrani i plaćeni.
"Nasreću, nas više od 300 je bilo protiv", rekao je Kacin.

Kacin je u razgovoru za agenciju Anadolija rekao kako se ne želi baviti tim špekulacijama ko stoji iza inicijative Doris Pack.

''Ne bih tražio izdajicu... Treba postaviti elementarno pitanje ko je u ovom momentu dio rješenja za BiH i ko je problem. Tako treba postaviti pitanje. Samo svi zajedno u slučaju da govore jednim jezikom i da krenu u promjene mogu nešto napraviti za sebe i svoju zemlji. Svi znamo da je politička situacija nikakva. Ljudi su nezadovoljni sa političarima u BiH'', istakao je Kacin.

EP, dodao je, nije usvojio nikakve preporuke što dalje sa BiH.

''EP je, pak, poslao snažnu poruku i sada slijedi samo zapitkivanje BiH, kako u politici, tako i u javnost'', pojasnio je.

EP je poručio da je BiH i dalje daleko od zadovoljavanja uvjeta koji su potrebni da bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

Nakon što su odbijeni amandmani Pakove, EP je prihvatio raniji tekst rezolucije o stanju u BiH s još osam pratećih amandmana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije