Kacin o zahtjevu D. Pack: Pa nije BiH Bjelorusija

Radiosarajevo.ba
Kacin o zahtjevu D. Pack: Pa nije BiH Bjelorusija

 

Informaciju da je članica Evropskog parlamenta (EP) Doris Pack zatražila da se Bosna i Hercegovina surovo kazni zbog zastoja u reformama, potvrdila je Pack danas za Dnevni avaz. No, prema informacijama ovog lista, zahtjev Packove da Evropski parlament pozove Vijeće Evrope da suspendira BiH iz te institucije, da se suspendira Prijelazni ugovor o trgovini i obustave IPA fondovi za našu zemlju, star je već nekoliko mjeseci

Bez obzira na ishod glasanja, rezolucije Evropskog parlamenta nisu obavezujuće za ostale evropske institucije. Ovogodišnji iznos IPA fonda za BiH je 108 miliona eura.

O ovom zahtjevu poslanici EP raspravljat će danas oko 17:00 sati, a glasanje o prijedlogu rezolucije o BiH planirano je za sutra. U kratkoj izjavi za DA, Pack je potvrdila da je ranije podnijela amandmane na rezoluciju i da smatra da se stanje u BiH mora radikalno promijeniti

Jelko Kacin, poslanik EP i član grupe za balkanske države kazao je za ovaj listi da „BiH uopće ne funkcionira, a to se vidi i po tome da ste tek danas saznali nešto što je staro nekoliko mjeseci“:

“Mi ćemo danas raspravljati i o njenom zahtjevu. Ako ona bude i dalje insistirala na tome, onda će to biti jedna priča. Ako promijeni stav, to je druga. Pošto glasamo tek sutra, ona ima cijelu noć da razmisli o svojim prijedlozima.”

Na direktno pitanje da li očekuje da amandmani Packove dobiju zeleno svjetlo i hoće li ih on podržati, Kacin je rekao da „niko neće podržati taj njen zahtjev“. 

Pa nije BiH Bjelorusija. Samo je ona suspendirana iz Vijeća Evrope. I to ću i reći”, kazao je Kacin. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije