Kacin: Nemojte se plašiti uvođenja viza

Radiosarajevo.ba
Kacin: Nemojte se plašiti uvođenja viza

Poslanici Evropskog parlamenta neće u četvrtak glasati o prijedlogu mehanizma kojim bi se za pojedine zemlje Zapadnog Balkana ponovo uvele vize, kako je ranije najavljeno, saopšteno iz EP.

Glasanje je odgođeno pošto poslanici nakon jednosatne žučne debate nisu usaglasili stavove o takozvanom zaštitnom mehanizmu kojim bi se za zemlje iz kojih dolaze brojni lažni azilanti uvele vize, javlja Tanjug.

Poslanica EP Tanja Fajon je pozvala članove parlamenta da glasaju protiv uvođenja mehanizma za suspenziju bezviznog režima zemljama iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata.

"Usvajanje mehanizma u predloženom obliku predstavljalo bi korak nazad za zemlje Zapadnog Balkana i za EU”, istakla je Fajon svom obraćanju poslanicima na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Takozvani zaštitni mehanizam uobličen je nakon ponovljenih zahtjeva nekoliko članica EU, koje su se posljednjih godina našle na udaru vala azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine da se građanima ovih zemalja ponovo uvedu vize.

Prema prijedlogu koji je usvojen nakon dugih konsultacija, Evropska komisija, na zahtev jedne ili više zemalja članica, može privremeno ponovo uvesti vize građanima država iz kojih dolaze azilanti ukoliko utvrdi da je došlo do naglog povećanja broja osoba koje zlouotrebljavaju pravo na azil.

Kacin: Teško da će se mehanizam primijeniti

Jelko Kacin, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, mišljenja je da situacija u vezi s mogućim uvođenjem viza za Zemlje Balkana nije dramatična i da je malo vjerovatno da će se ta mjera uopšte primijeniti.

Kacin je objasnio da prijedlog mehanizma ima rok trajanja do 2016, tako da je malo vjerovatno da će, čak i ako ga parlament usvoji, biti primijenjen do tada.

"Drugim riječima, ukoliko ne bude dramatičnih promjena do decembra 2016. godine, Srbija, Makedonja i Bosna i Hercegovina će trajno ostati na bezviznom režimu", rekao je Kacin.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije