Kačavenda prisiljen da ode u penziju

Radiosarajevo.ba
Kačavenda prisiljen da ode u penziju


Vasilije Kačavenda odlazi u penziju. Episkop zvorničko-tuzlanski je, piše Danas, „primoran da pred proširenim sastavom Sinoda Srpske pravoslavne crkve potpiše da će u naredna tri mjeseca otići u penziju iz 'zdravstvenih razloga'“.

Vladika je, kako navodi list, dva dana boravio u Beogradu, a odluku o povlačenju sa čela eparhije Sinodu je saopštio u utorak.

Sam Kačavenda nije htio ni da potvrdi ni da demantuje ovu informaciju, kazavši tek da je u lošem zdravstvenom stanju.

Niko od članova Sinoda nije bio dostupan za komentar o eventualnom penzionisanju vladike Vasilija, piše Danas.

Karijeru vladike Vasilija posljednjih godina prate samo skandali i afere. Od otkrivanja njegove uloge u blagosiljanju zločinačkih jedinica koje ruše i pale džamije, do koketiranja sa striperom, preko velikog, šokantnog svjedočenja njegovog bivšeg đakona Bojana Jovanovića o pedofiliji u Kačavendinom okruženju.

Podsjetimo, portal Radiosarajevo.baekskluzivno je u više navrata objavljivao svjedočenja i dokumente bivšeg đakona Bojana Jovanovića, koji je godinama služio kod Kačavende. Jovanović je vladiki Vasiliju, ali i SPC-u u cjelini, na teret stavio mnoge teške optužbe, o kojima se do danas niko zvanično nije oglasio, iako su bosanskohercegovački i srbijanski mediji mjesecima o tome pisali.

Kačavenda se tek jednom zvanično oglasio, odbivši detaljno komentirati Jovanovićeve optužbe, dodajući da „nema pojma“ o čemu on priča.

Ispovijest Kačavendinog monaha: Pedofilija i razvrat
Crkveni vrh zna sve o Kačavendi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije