Jutros na Bjelašnici -2 stepena: Slijedi drastičan pad temperature

0
Radiosarajevo.ba
Jutros na Bjelašnici -2 stepena: Slijedi drastičan pad temperature
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sarajevo / Ilustracija
Jutros je oblačno u Bosni i sjeveru Hercegovine. U većem dijelu Bosne pada kiša. U Hercegovini jutros preovladava sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica -2; Ivan-sedlo i Sokolac 6; Sarajevo 8; Bihać, Bugojno, Drvar, Jajce, Livno, Srebrenica i Tuzla 9; Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Zenica 10; Doboj, Široki Brijeg i Zvornik 11; Trebinje 13; Stolac 14; Neum 15; Mostar 16°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 938hPa, za 4hPa je manji od normalnog i raste.

Danas pretežno oblačno sa kišom u Bosni i sjeveru Hercegovine. U većem dijelu Hercegovine sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 17 do 22°C.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 11°C.

BIOMETEOROLOŠKE PROGNOZE su loše. Nestabilno vrijeme, uz padavine i niže temperature, kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba. Moguće su reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, dekoncentracije, glavobolje. Osjetljive osobe trebaju biti opreznije i posvetiti pažnju odijevanju, naročito tokom prohladnih jutarnjih sati. Opšta slika biće nešto ljepša na jugu zemlje.

Objavljena je prognoza za petak i dane vikenda:

U petak, 21.05.2021., u Bosni i Hercegovini se prognozira sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama će biti i magle. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C.

U subotu, 22.05.2021., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Poslije podne poneki lokalni pljusak je moguć na području Krajine i sjevera Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C.

U nedjelju, 23.05.2021., u Bosni sunčanije prije podne. Prolazno naoblačenje od sredine dana prema večernjim satima će usloviti lokalne pljuskove. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar prije podne slab južnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 27°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije