Justin Trudeau čestitao Dan državnosti BiH: "Bh. zajednica je obogatila kanadsko društvo"

1
Radiosarajevo.ba
Justin Trudeau čestitao Dan državnosti BiH: "Bh. zajednica je obogatila kanadsko društvo"
Foto: Radiosarajevo.ba / Facebook / Kanada više od 20 godina obilježava Dan državnosti

Više od dvadeset godina u Kanadi se obilježava Dan državnosti BiH.

Premijer Kanade Justin Trudeau i gradonačelnici Toronta i Hamiltona čestitali  su Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a u školama bosanskog jezika širom Kanade održan je historijski čas o značaju Dana državnosti.

U poruci Justina Trudeaua se, između ostalog, kaže:

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

"Ni velikosrpska, ni velikohrvatska, a ni begovat, ona će biti svoja – BiH!"

"Ni velikosrpska, ni velikohrvatska, a ni begovat, ona će biti svoja – BiH!"

"Sa zadovoljstvom se pridružujem Kanađanima bosanskohercegovačkog porijekla u obilježavanju Dana državnosti BiH. Kanada ima privilegiju da ima aktivnu bosanskohercegovačku zajednicu, koja je zadnjih godina mnogo napredovala i tako dala veliki doprinos kanadskom društvu, zadržavajući vrlo važne veze sa svojom domovinom. Bosanskohercegovačka zajednica je čuvajući i jačajući svoje kulturno blago obogatila kanadsko društvo. Dan državnosti je važna prilika za Kanađane bosanskohercegovačkog porijekla da se još više povežu i proslave svoje kulturno naslijeđe. Ujedno to je prilika za Kanađane da steknu bolje razumijevanje bosanskohercegovačke kulture i tradicije. Primite moje najsrdačnije želje za ovaj važan praznik. Sretan vam Dan državnosti BiH."

Zahvaljujući aktivnostima bosanskohercegovačke zajednice, kanadski politički, kulturni i akademski subjekti čestitaju ovaj veliki državni praznik. Ove godine tema obilježavanja Dana državnosti je značaj toga datuma za mlade u dijaspori, koja se obrađivala u školama bosanskog jezika u Kanadi. Zajednička poruka polaznika škola bosanskog jezika u Kanadi je:

"Iz Kanade šaljemo nešto lijepo. Šaljemo poziv BiH i cijelom svijetu. Ono što nas spaja u matici i dijaspori je mnogo veće od onoga što nas dijeli. Kroz sve razlike u današnjoj BiH postoji zajednička nit nade. A to je poštovanje hiljadugodišnje bosanske državne i društvene tradicije. Možda to ne razumiju naši lideri u domovini, ali mi u dijaspori u najdubljem dijelu sebe to razumijemo prije svega kroz emocije koje nas sve povezuju. Domovino naša, sretan ti Dan državnosti!"

Poruke povodom Dana državnosti su poslali i gradonačelnici Hamiltona i Totonta. U svojoj poruci gradonačelnik Toronta John Tory je napisao:

"Zadovoljstvo mi je uputiti pozdrave i toplu dobrodošlicu svima koji obilježavaju Dana državnosti BiH čiji je domaćin Institut za istraživanje genocida Kanada. Ovo je divna prilika da saznate više o bogatoj historiji i tradiciji bosanske zajednice u Torontu. Ova zajednica uveliko doprinosi bogatom kulturnom mozaiku Toronta.Toronto je jedan od najmultikulturnijih gradova na svijetu i dom za ljude iz cijelog svijeta. Cijenjeni doprinosi multikulturalnih zajednica jačaju naše društvo i doprinose motou našeg grada 'Različitost naša snaga'. U ime Gradskog vijeća Toronta, primite moje najbolje želje za Dan državnosti BiH."

U svojoj poruci gradonačelnica Hamiltona Andrea Horwath je napisala:

"U ime Grada Hamiltona, veliko mi je zadovoljstvo uputiti pozdrave građanima bosanskohercegovačkog porijekla u Hamiltonu, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Na današnji dan, 1943. godine, državnost Bosne je obnovljena antifašističkim oslobodilačkim pokretom, još jednom potvrdivši i reafirmirajući njenu multietničku historiju, s jednakim pravima za sve njene građane. Ovo je dan za slavlje. Ponosni smo što ste vi odlučili da Hamiltona nazovete svojim domom. Kao grad, bogatiji smo vašim kulturnim i duhovnim doprinosima našim zajednicama. Sve najbolje vama i vašim porodicama u Hamiltonu."

Svečani prijem u Vijećnici povodom obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti BiH

Svečani prijem u Vijećnici povodom obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti BiH

U znak počasti državi BiH povodom Danada državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta je bosanskohercegovačka, državna zastava Također, na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše: Sretan 25. novembar Dan državnosti BiH, a historijski simbol ovog grada je osvijetljen žutom i plavom bojom, bojama državne zastave BiH.

"Građani i građanke bosanskohercegovačkog porijekla u Kanadi imaju dovoljno vlastitog dostojanstva, hrabrosti i snage da rade za državne interese BiH, da lobiraju za najbolje bosanskohercegovačke vrijednosti u uslovima djelovanja antibosanske koalicije u Kanadi. Pitanje opstanka BiH nije samo pitanje opstanka države. To je pitanje opstanka civilizacije. Za nas u Kanadi koji u BiH vjerujemo to čak nije pitanje nego stvar dostojanstva koje nam niko ne može oduzeti. I zato budimo ponosni u ono u što vjerujemo. Budimo ponosni na BiH.

Obilježavanje Dana državnosti je prilika da se sjetimo svih onih koji u proteklim decenijama nisu žalili položiti živote u borbi za slobodnu, demokratsku i prosperitetnu BiH, lišenu bilo kakve vrste diskriminacije. Neka nam njihova žrtva bude trajno podsjećanje na obavezu da ne posustanemo na putu izgradnje uspješne i funkcionalne BiH, po mjeri svih njenih naroda i građana. Svim građanima i građankama BiH i svim njenim narodima čestitamo Dan državnosti. Živjela naša jedna i jedina BiH", poručili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije