Jusko se sastao s čelnicima telekom operatera: Kada će BiH dobiti 4G mrežu

Radiosarajevo.ba
Jusko se sastao s čelnicima telekom operatera: Kada će BiH dobiti 4G mrežu
Bosna i Hercegovina i Ukrajina jedine su zemlje koje još uvijek nemaju 4G mrežu, zbog čega su ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i čelnici telekom operatera u BiH održali poseban sastanak.

Ovom sastanku prisustvovao je i direktor Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač, kojem su se pridružili direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović, izvršni direktor za nepokretnu mrežu HT Eroneta Tomislav Ruko, te generalni direktor Mtela Marko Lopičić.

Glavna tema sastanka bilo je usvajanje Politike sektora elektronskih komunikacija BiH za period 2017. - 2021. godine, sa posebnim osvrtom na mrežu 4. generacije, koja je još uvijek na čekanju.

Ministar Jusko istakao je kako je vrijeme resusrs kojeg nemamo, te da se građanima mora obezbijediti još brži način komuniciranja putem interneta.

"RAK telekom operaterima može dodijeliti samo šest mjeseci testnog ispitivanja 4G tehnologije, bez mogućnosti produženja, do dobijanja stalne dozvole“, objasnio je na sastanku direktor RAK-a Kovač.

Mirsad Zaimović, direktor BH Telecoma, naglasio je da su se dolaskom ministra Juske na čelo Ministarstva mnoge stvari pomakle s mrtve tačke, pa tako i one koje se tiču telekom operatera.

"Što se tiče BH Telecoma, već nekoliko godina unazad imamo izdvojena sredstva za ovu namjenu koja ostaju zarobljena, jer nas država u tom pogledu ne prati. Ipak, mi u ovom trenutku nemamo sposobnu mrežu za ovu namjenu, što bi značilo dodatne investicije“, kazao je Zaimović.

Neki od prijedloga sa sastanka bili su da se na već postojećoj frekvenciji 1800, putem odluke Vijeća ministara BiH, telekom operaterima dodijeli privremena ili trajna licenca za testno korištenje i puštanje 4G mreže, te su takav prijedlog podržali svi učesnici sastanka.

Na sve to ministar Jusko je dodao da se nada kako će usvanjanje Politike sektora elektronskih komunikacija, te da će to obezbijediti preduslove da telekom operateri za šest mjesei uvedu 4G mrežu na cijeloj teritoriji BiH, zaključuje se u saopćenju Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije