Jurišić: Najbolje bi bilo jedno ministarstvo zdravstva na nivou BiH

Radiosarajevo.ba
Jurišić: Najbolje bi bilo jedno ministarstvo zdravstva na nivou BiH

Predsjednici entitetskih parlamentarnih odbora za zdravstvo Josip Jurišić i Zlatko Maksimović najavili su danas saradnju radi traženja što boljih rješenja za probleme koji su prisutni u oblasti zdravstva u oba bh. entiteta.

Jurišić je, prije ovog prvog sastanka članova odbora iz oblasti zdravstva parlamenata FBiH i RS-a, kazao u izjavi novinarima u Banjoj Luci da zdravstvo ne bi trebalo da poznaje bilo kakve granice, kantonalne, entitetske ili državne, budući da pacijenti moraju imati što bolju medicinsku uslugu.

Stoga će jedna od tema biti i omogućavanje liječenja povratnika, ali i svakog pacijenta u onim zdravstvenim ustanovama koje su im bliže mjestu stanovanja.

"Najbolje bi bilo, a u interesu pacijenata, kada bismo imali jedno ministarstvo zdravlja na nivou BiH", rekao je Jurišić, ali je Maksimović na ovo iznio svoj stav da su takve inicijative preuranjene.

Jurišić je također naglasio da su članovi Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH obišli sve kantone, koji po Dejtonskom sporazumu, imaju veće ingerencije nego Federalno ministarstvo zdravstva.

On je u izjavi novinarima ponovio da je cilj i današnjeg sastanka unapređenje zdravstvenog sektora BiH, a to nije moguće bez međusobnog dogovora nadležnih u oba entiteta.

"Želja nam je da se uspostavi koordinacija rada entitetskih odbora, po ugledu na onaj koji imaju ministri iz ovog sektora na nivou BiH i entiteta", dodao je Jurišić.

I predsjednik Odbora Narodne skupštine RS-a za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Zlatko Maksimović je rekao da će članovi odbora razgovarati o budućnoj saradnji, imajući u vidu da su u oba entiteta u oblasti zdravstva prisutni slični problemi.

Najavio je i da će ovaj odbor narednih dana razgovarati s novim ministrom zdravlja u RS-u Draganom Bogdanićem, imajući u vidu sve probleme u medicinskim ustanovama i one s kojima se susreću pacijenti, između ostalog i zbog nedavnih nedostataka citostatika i drugih neophodnih lijekova.

"Planiramo i tematsku sjednicu o stanju u zdravstvu RS-a", dodao je Maksimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije