Jozić: Uštede provođenjem elektronskog nadzora i javnih nabavki

Fena
Jozić: Uštede provođenjem elektronskog nadzora i javnih nabavki

Predstavljajući rezultate prošlogodišnjeg rada i planove za tekuću godinu federalni ministar pravde Mato Jozić rekao je da su se provođenjem elektronskog nadzora za osobe koje izdržavaju kaznu kućnog zatvora putem elektronskih narukvica ostvarile značajne uštede od oko 40 posto u odnosu na sredstva koja su se izdvajala za osobe koje izdržavaju kaznu zatvora.

"Primjenom kućnog zatvora s elektronskim nadzorom značajno se smanjio broj čekanja osuđenih osoba koje trebaju stupiti na izdržavanje kazne. Najbolji pokazatelj je činjenica da smo, prema podacima općinskih sudova u FBiH, tokom prošle godine na „čekanjima“ imali sedam osuđenih osoba, a izdato je 85 uputnih akata za osobe koje se tek trebaju javiti na izdržavanje kazne zatvora. U prethodnim godinama broj osuđenih osoba na „čekanju“ se kretao do 196 osoba", istakao je Jozić.

Mato_Jozic_RSA2.jpg - undefined

U 2017. godini kaznu zatvora u kućnom zatvoru s elektronskim nadzorom izdržavalo je 448 osuđena osoba, a trenutno je izdržava 190 osuđenih osoba.

Također, potvrdio je da je ušteda od oko 6.000.000 KM za period od tri godine i efikasno provođenje javnih nabavki uz poštivanje principa javnih nabavki postignuto kod poslova vezanih za zajedničke javne nabavke za kazneno-popravne zavode u Federaciji BiH i to primjenom inoviranih otvorenih postupaka zajedničkih nabavki uz primjenu okvirnih sporazuma s više ponuđača i primjenom mini-tenderisanja.

Zbog ranijeg nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji BiH, Ministarstvo je, kako kaže, uložilo velike napore za smanjenje broja osuđenih osoba koje čekaju na upućivanje na izdržavanje kazne zatvora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije