Jovanović: Kačavenda se plašio Dodika i Haaga

Radiosarajevo.ba
Jovanović: Kačavenda se plašio Dodika i Haaga

Bojan Jovanović, bivši đakon koji je služio na dvoru vladike tuzlansko-zvorničkog Vasilija Kačavende, a koji je prošle sedmice u šokantnoj ispovijesit za Radiosarajevo.ba progovorio o pedofiliji i razvratu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pristao je prvi put govoriti i za jednu televiziju.
 
On je večeras u emisij "Crta" na BHT-u potvrdio sve ono što je rekao za naš portal, a što su prenijeli mnogo mediji u regiji, osim onih velikih medija u Republici Srpskoj i Srbiji.

Ispovijest Kačavendinog đakona: Pedofilija i razvrat
 
Podsjetimo, Jovanović je posvjedočio da ga je Kačavenda pokušavao seksualno iskorištavati, da se u institucije Crkve dovode djeca ispod 11 godina zbog pedofilije, da je vladika umiješan u (samo)ubistvo mladog bogoslova Milića Blažanovića.
 
Kačavenda u saopštenju za javnost nije ni negirao ni demantirao sve optužbe na svoj račun, nego je tek diplomatski poručio da će o svemu konačnu riječ reći sud.
 
I SIPA je znala
 
Jovanović je večeras potvrdio da je sarađivao i sa bosanskohercegovačkim policijskim tijelima. Sastajao se sa službenicima SIPA-e, ali nikakve istrage nije bilo.
 
Također, Jovanović je večeras progovorio i političkoj dimenziji djelovanja Vasilija Kačavende, kao i o njegovoj ulozi u ratu u Bosni i Hercegovini.
 
Na dvore episkopa tuzlansko-zvorničkog dolazili su bivša predsjednica RS i osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić, kao i Momčilo Krajišnik, bivši srpski član Predsjedništva BiH i također osuđeni ratni zločinac.
 
Jovanović dodaje da se na dvoru otvoreno pričalo o učešću Vasilija Kačavende u rušenju džamija u Bijeljini i dovođenju zarobljenika da čiste ruševine.
 
Kačavenda se plašio Dodika i Haaga
 
Zanimljivo je da se, prema Jovanoviću, Kačavenda plašio Milorada Dodika, dok on još nije bio u vlasti i dok je važio za proevropskog političara koji će se obračunati sa ratnim zločincima, kriminalom i nacionalizmom.
 
Jednom je Kačavenda Jovanovića slao na predizborni skup u Bijeljini da sluša šta Dodik priča.
 
Takošer, prema Jovanoviću, Kačavenda se jako plašio da će biti uhapšen i deportovan u Haaški tribunal, a jednom, kada je SFOR pretresao njegov dvor, bio je toliko uspaničen da je molio Jovanovića da ide s njim u Haag.
 
Kačavenda se nekada Dodika plašio i nije ga volio. Danas, nekoliko dana nakon što je objavljena Jovanovićeva ispovijest, Dodik je primio Kačavendu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije