Josipović: Neće biti 'ledenog doba' u odnosima u regiji

Radiosarajevo.ba
Josipović: Neće biti 'ledenog doba' u odnosima u regiji


Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas da neće doći do „ledenog doba“ u regionalnoj saradnji država Zapadnog Balkana te da je optimista u pogledu navedenog.

„Apsolutno vjerujem u to. Temeljnica moje politike su bili bolji odnosi u regiji. Neki su se u medijima usudili, nakon par nesretnih i nespretnih izjava, konstatirati da je došlo 'ledeno doba'.  Ja sam vrlo daleko od takve konstatacije. Ako pogledamo šta se zadnjih godina, pa i u posljednjih godinu dana napravilo, mislim da su pomaci vidljivi“, rekao je Josipović u intervjuu za agenciju Anadolija.

On je podsjetio na brojne sporazume koji su potpisani između država regiona ukazavši da u Americi, čak, ne vjeruju da Srbija i Hrvatska imaju sporazum o vojnoj saradnji: „Ipak, ne smijemo biti zadovoljni. Važno je prepoznati da je to naš interes.“

Predsjednik Republike Hrvatske je kazao da granica između Hrvatske, kao nove članice Europke unije, i ostalih država nečlanica, uključujući i BiH, „ne smije biti Kineski zid“.

BiH smatramo najvažnijim susjedom. Povezuju nas brojne osobne, trgovinske i kulturne veze. U etapi koja je pred nama činit ćemo sve što možemo da pomognemo i Bosni i Hercegovini da ona uskoro bude član Europske unije“, kazao je hrvatski predsjednik u prvom intervjuu koji je dao medijima po dolasku u Bosnu i Hercegovinu.

Cjelokupan intervju sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem AA će objaviti sutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije