JOSD: Farsa oko vjeronauke!

Radiosarajevo.ba
JOSD: Farsa oko vjeronauke!

 S obzirom na novonastalu vjersko-političku farsu u vezi odluke ministra obrazovanja Kantona Sarajevo (u ostavci) Emira Suljagića, o neulaženju vjeronauke u opći prosjek ocjena, a s obzirom na ekstremističke reakcije i neselektivno optuživanje od strane reisul-uleme IZ BiH Mustafe Cerića, kao i bijednog kukavičluka i oportunizma socijaldemokrata, Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju, izlazi sa saopštenjem:

1.      JOSD na prvom mjestu osuđuje klerofašitičke nastupe reisul-uleme IZ BiH Mustafe Cerića, kao i sve klerike Islamske zajednice koji su ga podržali bilo huškanjem i stvaranjam atmosfere srednjovjekovnog lova na vještice, bilo štunjom. JOSD isto tako osuđuje opskurnu i bespotrebnu instituciju "Međureligijsko vijeće" (u čijoj Skupštini sjedi i osvjedočeni ratni huškač i zagovarač velikosrpskog šovinizma episkop zvorničko-tuzlanski Vaslije Kačavenda) zbog solidariziranja sa IZ BiH u stvaranju atmosfere straha i kolektivne histerije zbog nepostojećeg ugrožavanja prava vjernika. Islamska zajednica na čelu sa reisul-ulemom Mustafom Cerićem treba znati da svjetovne škole nisu "njihove škole". "Njihove" su medrese, mektebi i džamije. Javne škole su građene rukama radničke klase i radnog naroda Bosne i Hercegovine, i kao takve pripadaju narodima Bosne i Hercegovine a ne privilegiranim etnoreligioznim skupinama u Bosni i Hercegovini. Kada  institucije vlasti već ne smiju zadirati u autonomiju vjerskih institucija, medresa, mekteba i džamija, tako isto ni Islamska zajednica, niti bilo koja vjerska zajednica ne može imati apsolutno nikakve kompetencije glede svjetovnih institucija. Imajući na umu te činjenice, količina iskaljenog bijesa od strane Islamske zajednice, pod plaštom islamofobije,  jedan je od najrigidnijih oblika manifestacije šovinzima u posljednjih nekoliko godina. U principu, jedini slučaj kada se Islamska zajednica, Rimokatolička crkva i Srpska pravoslavna crkva temeljito slažu i podržavaju jeste onaj slučaj kada udruženim snagama krenu u demonizaciju ateista, komunista, pa i onih vjernika koji ne podržavaju njihov savez sa vladajućim etno-kartelima.

2.      JOSD, međutim, podsjeća da su 2006., između ostalih, upravo poslanici partije ministra Suljagića, dakle SDP-a BiH, svojim glasovima omogućili donošenje "Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica" prema kojem se vjerskim zajednicama normiraju isključivo prava i slobode dok se istovremeno ne normiraju skoro nikakve obaveze niti sankcije (Štoviše, na brojim mjestima se ističe kako je državi zabranjeno da vrši funkciju kontrole i da se uopšte miješa u djelovanje ovih institucija formiranih na njenom teritoriju, što ostavlja mjesta za nesagledive malverzacije). Upravo ovaj zakon, a ne činjenica da vjeronauka ulazi u prosjek ocjena, jeste baza iz koje vjerske zajednice, u paktu sa vladajućom buržoaskom klasom, crpe svoju moć i društveni utjecaj. JOSD isto tako podsjeća da je upravo socijaldemokratski član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić potpisao konkordat između BiH i Vatikana, prema kojem se katolička vjeronauka definiše kao "izborno-obavezan" predmet. JOSD isto tako podsjeća da je upravo na inicijativu ovog člana predsjedništva istovjetan ugovor potpisan i sa SPC u kojoj ordinira pomenuti klerikalni mračnjak Vasilije Kačavenda. JOSD isto tako podsjeća da je socijaldemkratski gradonačelnik Bihaća, Hamdija Lipovača jedan od najistaknutijih donatora novca poreznih obveznika Islamskoj zajednici, u svrhu izgradnje grandiozne rezidencije reisul-uleme na Kovačima u Sarajevu, a koja još uvijek nosi ime “Vakuf Moammera Al-Gadhafija”. JOSD isto tako podsjeća na predizbornu izjavu predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije iz 2010 kada je IZ BiH okarakterizirao "državotvornom". Sada je toj "državotvornoj" zajednici, sasvim u skladu sa socijaldemokrtskim buržoasko-politikantskim metodama, žrtvovao ministra Emira Suljagića, iako mu je ovaj ranije pisao apologetike po službenoj dužnosti, uključujući i pravdanje deportovanja nevinih građana BiH alžirskog porijekla u američki koncentracioni logor Guantanamo.Ovaj postupak bi trebao razbiti iluzije svakog stanovnika BiH o partitodespotskoj buržoasko-parlamentarnoj demokratiji, koja nije ništa drugo do kompromis interesa bogataških kartela. Radnička klasa svoj interes može ostvariti jedino pritiskom "odozdo" na institucije vlasti.

3.      JOSD isto tako upozorava da ideologije klasnog izrabljivanja ni u kom slučaju ne moraju imati vjerski predznak, te da je liberalno-ateističko protivljenje religiji, bez shvatanja njenog porijekla kao krika ucviljenog i potlačenog bića, u potpunosti kontraporduktivno. Vulgarni ateizam se, bilo kao imperijalistička, bilo kao staljinistička propaganda, uvijek negativno odražavao na klasno osvješćivanje vjernika – pripadnika radničke klase. JOSD stoga pozdravlja sve vjernike koji osuđuju šovinističke ispade vjerskih lidera, posebno one koji se kontinuirano protive nacionalnom i vjerskom šovinizmu, kao i klasnom izrabljivanju.

4.      JOSD smatra da odluka ministra Emira Suljagića o ne ulaženju vjeronauke u opći prosjek ocjena nije ni minimum potrebnih koraka u sprečavanju konfesionalne i nacionalne segregacije i diskriminacije u javnim školama u Kantonu Sarajevo. U JOSD-u smatramo da se diskriminacija ne sastoji u prosjeku koji učenici ostvaruju, već u samom postojanju vjeronauke u javnim školama, ne samo u Kantonu Sarajevo, već u cijeloj BiH. Država u kojoj su vjerske zajednice odvojene od države ne može novcem poreznih obveznika finansirati uhljebivljivanje hiperproduciranih kadrova u vjerskim obrazovnim ustanovama širom BiH. JOSD smatra da pred sekularnom državom nismo ni vjernici, ni ateisti, te da se, prema tome, u javnim školama ne može izučavati ni vjeronauka, niti neki eventualni predmet o ateizmu. Minimum za koji se JOSD zalaže jeste obustavljanje budžetskog finansiranja plata i doprinosa vjeroučiteljima koji rade u javnim školama, te da taj trošak na sebe preuzmu vjerske zajednice. JOSD se, dakle, zalaže za vjersku nastavu u prostorijama u vlasništvu vjerskih zajednica, kako bi se javne škole oslobodile bilo kojeg vida vjerske diskriminacije učenika. Posebnu pažnju JOSD skreće na osnovne škole Republike Srpske u kojima ne samo da postoji obavezna vjeronauka, već i svaka škola ima svoju krsnu slavu, čime im se  neumitno daje (jedno)konfesionalni karakter.

JOSD, prema tome, upozorava da Kanton Sarajevo ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Shodno tome, sve dok se u potpunosti ne počne sa procesom sistematskog potiskivanja vjeronauke iz prosvjetnih institucija na svakom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, JOSD će čitavu novonastalu situaciju smatrati samo najobičnijom farsom, koja za cilj ima odvraćanje radničke klase sa suštinskih egzistencijalnih pitanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije