Još osam pacijenata preminulo od gripe na području RS-a

Radiosarajevo.ba
Još osam pacijenata preminulo od gripe na području RS-a
Još osam osoba u posljednjih osam dana preminulo je od posljedica gripe na području RS, čime je broj umrlih povećan na 54, saopćio je Institut za javno zdravstvo RS.

I u osmoj sedmici nadzora nad influencom bilježi se pad broja pacijenata koji su oboljeli.

Šest pacijenata je preminulo na UKC RS, jedan u Općoj bolnici u Zvroniku, a jedan u Općoj bolnici u Istočnom Sarajevu.

Pacijenti su srednje i starije životne dobi s brojnim višestrukim i teškim komorbiditetima hroničnih nezaraznih, ali i drugih zaraznih bolesti.

Navodi se da nijedan pacijent nije bio vakcinisan protiv gripe.

"Poredeći ove podatke o broju umrlih s podacima iz prethodne dvije sedmice uočava se stagnacija broja smrtnih ishoda SARI slučajeva, s napomenom da je polovina preminulih pacijenata prijavljenih u 8. sedmici hospitalizovana ranije u odnosu na izvještajni period", navode iz instituta.

Domovi zdravlja RS prijavili su 3.363 slučaja akutnih respiratornih infekcija, dok je oboljenja sličnih gripi registrovano 865.

U bolnicama u RS-u je prijavljen 71 slučaj teške akutne respiratorne infekcije.

Na području nije bilo smrtnih slučajeva u protekloj sedmici, a do sada su prijavljena ukupno 103 SARI slučaja pozitivna na virus gripe, navodi se u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije