Još jedna dženaza za Srebrenicu

Radiosarajevo.ba
Još jedna dženaza za Srebrenicu

Foto: radiosarajevo.ba

osvježeno u 14:30

Posmrtni ostaci 534 žrtve genocida u Srebrenici danas su ispraćeni iz Visokog u pravcu Potočara gdje će 11. jula biti sahranjeni.

Prema spisku identificiranih, najmlade žrtve su Mehudin Alić i Izudin Alagić koji su imali 14 godina kada su ubijeni 11. jula 1995. godine.

Najstariji su Safet Osmanović i Salih Mešanović koji su ubijeni u 75 godini života.

Kolona vozila s tijelima žrtava nakratko se zaustavila pred zgradom Predsjedništva BiH, gdje su građani i građanke Sarajeva odali počast.

Fotogalerija: Sarajevski ispraćaj srebreničkih žrtava

Dolazak u Potočare planiran je u 16 sati.


Kolona će po prvi put proći ulicama Srebrenice

U Potočarima sve spremno za komemoraciju


Udruženja preživjelih Srebreničana razočarana


Udruženja preživjelih Srebreničana izrazila su razočarenje zbog odbijanja poslanika iz RS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH da 11. juli bude proglašen Danom sjecanja na žrtve genocida u Srebrenici.

O ovoj inicijativi će se usaglašavati članovi Kolegija Parlamenta u naredna tri dana.

Srebrenička udruženja smatraju da je žalosno što će cijela Evropa obilježiti ovaj dan, dok se u BiH, zemlji u kojoj je genocid i počinjen, to neće desiti.

I umjesto da su srpski poslanici pokrenuli inicijativu o proglašenju 11. jula za Dan sjećanja, oni odbijaju suočavanje s vlastitom prošlošću, kaže za Deutsche Welle predsjednica Društva Fadila Memišević.

"Samo onaj dio BiH u kojem se dogodio genocid, koji se zove Republika Srpska, koji je nastao na piramidi kostiju tih ubijenih, oni odbijaju da se suoče sa istinom", rekla je Fadila Memišević.

U međuvremenu, crnogorski parlament je prihvatio je da se na dnevnom redu današnje (09.07.) Skupštine nađe deklaracija o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici kojom je predviđena osuda zločina koji je srpska vojska počinila nad više od osam hiljada civila u julu 1995. godine.


Doček biciklističkih maratonaca na putu za Srebrenicu




Udruženje građana Giro di Sarajevo poziva sve svoje članove, sve bicikliste grada Sarajeva i sve ljude dobre volje da se aktivno uključe u akciju dočeka učesnika biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica.

Pridruživanjem učesnicima, članovi UG Giro di Sarajevo se solidarišu sa učesnicima i s njima će voziti dionicu do spomen-mezarja Kovači i nazad do kasarne Rajlovac, gdje je organizovano spavanje za učesnike.

Svi koji žele da voze sa učesnicima dionicu kroz Sarajevo mogu se priključiti koloni. Mjesto priključenja se nalazi na benzinskoj pumpi HIFA u Baricama (Hotonj).

To je jedino mjesto gdje je moguće pridruživanje koloni učesnika, i svaki biciklista koji želi da se priključi koloni, obavezan je imati zaštitnu kacigu.

Očekivano vrijeme dolaska/polaska sa mjesta priključenja je 17.00 sati – 17.45 sati.

Organiziran je i doček kolone učesnika na ulicama grada Sarajeva, u Titovoj ulici, od Vječne vatre do Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Oni koji ne žele voziti biciklo a žele pozdraviti učesnike ove humanoj misije neka izađu na ulice u vrijeme prolaska kolone danas od 19.00 sati do 19.30 sati u Titovoj ulici.


Sutra i prekosutra u Srebrenici

Međunarodna konferencija o genocidu u Potočarima



dw-world.de/visoko.co.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije