Još jedan grad se u BiH pridružio bojkotu: U Zari nigdje žive duše, niko ne želi od njih da kupuje

25
Radiosarajevo.ba
Još jedan grad se u BiH pridružio bojkotu: U Zari nigdje žive duše, niko ne želi od njih da kupuje
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Zara

Ako ste ljubitelj popularne high street trgovine Zara, teško da niste čuli za bojkot na koji posljednjih nekoliko dana pozivaju brojni njezini kupci.

Podsjetimo, Zara je u sklopu svoje posljednje reklamne kampanje javnosti predstavila novitete na neobičan i, po mišljenju mnogih, bizaran način koji je izazvao niz reakcija, ali i bojkota.

Jedna je od teorija da je Zara namjerno kreirala fotografije koje predstavljaju na viralne fotografije rata između Izraela i Palestine, zbog čega je Agenciji za standarde oglašavanja (ASA) pristiglo čak 110 pritužbi.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Sve to se odrazilo i na poslovanje kompanije Zara BiH o čemu je portal Radiosarajevo.ba pisao, nakon što je na mail naše redakcije stiglo nekoliko fotografija prazne prodavnice u Sarajevo City Centru (SCC).

Ona je u kratkom opisu fotografija napisala da je u prodavnici Zare u SCC-u provela više od 10 minuta i da je zatekla samo nekoliko osoba u kupovini, osim djelatnica ove kompanije koje su bile u smjeni.

“Utorak 12.30 sati. Obično u Zari je uvijek velika gužva u ovo vrijeme. Sada nema bukvalno nikoga. Ovo je zapanjujuće“, dodala je prije nekoliko dana čitateljica koja nam je poslala fotografije.

Sada stižu nove fotografije čitatelja - ovoga puta iz drugog grada u Bosni i Hercegovini, iz - Tuzle.

Prodavnica kompanije Zara BiH prazna i u Tuzli
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba: Prodavnica kompanije Zara BiH prazna i u Tuzli

"Hvala svim Bosancima koji bojkotuju ulaske u prodavnice Zare. Šaljem vam fotografije i snimak iz Tuzle. Isto je kao u Sarajevu. Prazno. Tako neka i ostane. Za spornu kampanju, moraju biti kažnjeni. Bravo, Bosanci", navodi se u poruku koja nam je stigla na mail.

Podsjetimo, poznati svjetski brend Zara našao se na udaru kritika nakon što je objavljena reklamna kampanja koja je mnoge podsjetila na ratne prizore iz Gaze.

Kampanja, koja je objavljena na svim društvenim mrežama, a potom i uklonjena, prikazuje američku manekenku Kristen McMenamy koja promovira novu Zara Atelier kolekciju jakni na mnogima neprihvatljiv način.

Rezultat reklamne kampanje: Čitateljica poslala slike iz Zare BiH -  zapanjujuće

Rezultat reklamne kampanje: Čitateljica poslala slike iz Zare BiH - zapanjujuće

Snimljena je na setu koji podsjeća na ratom pogođeno područje - punom krhotina, ruševina, a detalj koji je mnogima bio najšokantniji je bijela lutka zamotana u bijelu tkaninu sličnu onoj koja se koristi za prekrivanje mrtvih tijela u Gazi koju McMenamy drži na ramenu.

Kontroverzne fotografije izazvale su negativne reakcije odmah nakon što je sporna kampanja objavljena na društvenim mrežama te su brojni korisnici odmah u njoj prepoznali povezanost sa stradanjem Palestinaca, a Zaru su javno prozvali za "iskorištavanje genocida u marketinške svrhe" te su pozvali na bojkot brenda.

U našoj galeriji pogledajte fotografije i snimak iz prodavnice kompanije Zara BiH iz Tuzle, koje nam je poslala čitateljica, i dajte nam svoj komentar:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije