Još je ostalo da "udari" jedno džemre, a već smo blizu 20 stepeni

Radiosarajevo.ba
Još je ostalo da "udari" jedno džemre, a već smo blizu 20 stepeni
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo okupano suncem prepuno šetača

 Iza nas su u kalendraskoj godini dva džemreta, tako da je ostalo još jedno da - "udari". 

Džemre je turska riječ i označava zračni talas ili zračnu struju koja vodi ka postepenom popuštanju mraza i studeni u rano proljeće.

Prvi i drugo džemre su "udarili" ili "pukli" 10. i 26. februara, a još je ostalo jedno - ono koje će "puknuti" - 5. marta. 

Tada, prema predajama, počinje otopljenje zemlje, na kojoj se od tada može sjediti. 

Nakon džemreta počinju babine huke koje, po legendi, traju “od pola devete do po desete” hefte poslije Božića (10-17. mart).

Vrijeme u BiH je sve toplije, i sve smo bliži 20 stepeni Cenzijusa. Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su prognozu za petak, koji je u FBiH sutra neradni dan, ali i za dane vikenda.  

U Bosni se u petak očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini i na jugozapadu malo do umjereno oblačno i sunčano. Tokom dana, uz postupno povećanje oblačosti, padavine se očekuju Krajini i sjevernim područjima.

Tokom noći, padavine se očekuju i u većem dijelu Bosne. Na planinama susnježica ili snijeg. Vjetar slab, a na momente i umjeren zapadnog smjera. Jutarnje temperature od 1 do 6, na jugu od 4 do 8, a najviša dnevna od 11 do 17 stepeni. 

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana i u večernjim satima se očekuje kiša. Jutarnja temperatura oko 2, a najviša dnevna oko 11 stepeni. 

Objavljena je prognoza za oba dana vikenda, ali i prvi radni dan naredne sedmice:

Subota - u Bosni prije podne pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti tokom poslijepodneva. U Hercegovini sunčano. U jutarnjim satima i dio prijepodneva u Bosni je moguća slaba kiša, a na planinama slab snijeg. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu od 5 do 8, a najviša dnevna od 6 do 12, na jugu od 13 do 17 stepeni.

Nedjelja - u jutarnjim satima u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Ponegdje u planinskim područjima moguće je provijavanje slabog snijega. Tokom dana, postupno smanjenje oblačnosti. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura od 0 do 5, na jugu od 2 do 8, a najviša dnevna od 10 do 16 stepeni.

Ponedjeljak - malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti. U Bosni, u večerenjim satima, se očekuju i padavine. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu od 2 do 8, a najviša dnevna od 11 do 16, na jugu do 19 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorlošokog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije