Hahn: Do kraja aprila dostavit ćemo mišljenje o odgovorima na Upitnik EK

N. K.
Hahn: Do kraja aprila dostavit ćemo mišljenje o odgovorima na Upitnik EK
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Komesar Hahn danas boravi u Sarajevu
Evropski komesar za proširenje i susjednu poliitiku Johannes Hahn održao je danas sastanak sa liderima stranaka u Bosni i Hercegovini u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Nakon ovog sastanka bh. javnosti obratio se Johannes Hahn:

"Stanje okoliša u BiH nije zadovaljavajuće. Blok 7 u Tuzli je bio poziv za buđenje i svjestan sam da se mnoge stvari ne mogu mijenjati preko noći ali mora se što prije početi raditi na njima", kazao je Hahn.

"Upravo sma saznao da je bh. vlast prestala subvencirati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, tačnije vjetroelektrana, i ova odluka po našem mišljenju nije dobra", rekao je Hahn u obraćanju.

"Sastao sam se sa vodećim političarima iz političkih subjekata koje participiraju u vlasti ili će participirati u budućoj, te smo razgovarali o mnogim stvarima. Evropska Komisija priprema mišljenje o Upitniku za pristup EU i planiramo ga do kraja aprila objaviti gdje ćemo iznijeti svoje mišljenje o odgovorima koji su nam dostavljeni", dodao je Hahn.

"Potrebno je napraviti promjene u poreskim opterećenjima koje stopiraju razvoj bh. ekonomije i ključno je da se što prije sprovedu reforme", istakao je Hahn.

"Već dvije godine čekamo da se imenuje kontakt osobu za EUROPOL, što bh. vlast nije uradila. To je jedan od prioriteta koji se moraju uraditi što prije", zaključio je Hahn.

Hahn je pozdravio odobrenje Predsjedništva BiH za zaključivanje Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji zapadnog Balkana, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

On je podstakao članove Predsjedništva BiH da nastave sarađivati i predano raditi na provođenju ranije usaglašenih reformskih procesa.

Razgovarano je o političkoj situaciji u zemlji, s akcentom na formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, koja bi dala dodatni podstrek evropskom putu zemlje.

Tema sastanka je bila i dostava Mišljenja Evropske komisije o spremnosti BiH za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Iskazana je opredijeljenost i posvećenost ispunjenju uvjeta za formiranje Mišljenja u toku ovog mandata Evropske komisije.

"Preporuke iz Avisa će biti mapa puta za reformske procese iz svih oblasti značajnih za ukupan napredak i razvoj zemlje. U tom kontekstu, članovi Predsjedništva BiH su istakli opredijeljenost za nastavak socio-ekonomskih reformi, intenziviranje borbe protiv korupcije i stvaranje povoljnih uvjeta za investicije i otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Hahn

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije