Presuda Karadžiću: Vijeće se očitovalo za masakr na Markalama i opsadu Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Presuda Karadžiću: Vijeće se očitovalo za masakr na Markalama i opsadu Sarajeva
Foto:sarajevo.ba / Spomen žrtvama masakra 1994. godine

Sudija Vagn Prusse Joensen, čitajući žalbe Radovana Karadžića kazao je kako Pretresno vijeće odbacilo žalbu odbrane vezano za masakr na Markalama i zločine u Sarajevu.

U vezi s masakrom na Markalama 1, Žalbeno vijeće je navelo da Karadžić nije dokazao pogreške pri zaključivanju.

"Karadžić je podbacio da utvrdi greške u vezi sa zaključkom prvostepenog vijeća", rekao je sudija Joensen.

Žalbeno vijeće je zaključilo Karadžićevu namjeru da učestvuje u udruženom zločinačkom poduhvatu za zločine u Sarajevu na osnovu "brojnih dokaza i izjava", rekao je sudija Joensen.

"Žalbeno vijeće ne nalazi kvalitetne argumente u vezi sa žalbom Karadžića da nije namjeravao da učestvuje u zločinima u Sarajevu", rekao je sudija.

U slučajevima kada je Karadžić izdao naređenja da se ne gađaju civili u Sarajevu, zaključeno je da se to dešavalo kada su bili neki pregovori ili diplomatski sastanci, te su bili politički motivisani. Karadžić nije ukazao na grešku u presudi prvostepenoog vijeća.

„Granatiranje tržnice Markala u Sarajevu jedan je od najgorih zločina počinjen tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine“ kazao je Joensen.

Takođe, Karadžiću je potvrđena namjera da učetvuje u udruženom zločinačkom poduhvatu za opsadu Sarajeva.

Izricanje presude Karadžiću MOŽETE PRATITI UŽIVO NA OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije