Jesu li federalni zastupnici prekršili epidemiološke mjere: Okupilo ih se 56

4
Radiosarajevo.ba
Jesu li federalni zastupnici prekršili epidemiološke mjere: Okupilo ih se 56
Foto: Screenshot / Sa sjednice Predstavničkog doma

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj prisustvuje 56 zastupnika, kako je konstatovano na samom početku.

Sjednica se održava u sali jednog hotela na Ilidži jer sala Parlamenta FBiH nije dovoljno velika da bi se u njoj moglo pridržavati mjere držanja socijalne distance.

Sjednicom predsjedava Mladen Bošković, dopredsjedavajući Predstavničkog doma, koji je na samom početku pozvao zastupnike da poštuju mjere, nose maske, drže distancu, što manje sjede u kafiću... da javnosti ne bi poslali lošu poruku.

No, s druge strane, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je jučer nove naredbe sa oštrijim mjerama, a uzrok je pogoršana epidemiološka situacija.

Prema naredbi, između ostalog, nije dozvoljeno okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom prostoru.

Naredbe, kako ova tako i ostale, nisu precizirane pa se sada postavlja pitanje da li federalni zastupnici krše mjere i hoće li biti suočeni sa sankcijama. 

Na nepreciznost naredbi ukazao je i poznati sarajevski profesor geografije Vedran Zubić, koji je također, putem društvenih mreža, pitao šta je zatvoreni prostor, je li to tržni centar, i da li to znači da 30 ljudi mogu biti u tržnom centru ogromne površine.

Isto je pitao i za javni prijevoz, odnosno da li u autobusu može biti 30 ljudi.

Prema naredbama, na otvorenom prostoru ne može biti više od 60 ljudi. 

Zubić je i tu ukazao na nedorečenost pa pitao na kolikoj se površini ne može okupiti 60 ljudi.

Nareba podrazumijeva i obavezu nođenja maski na potvorenom, a za krešenje je predviđena kazna od 500 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije