Jerlagić: 'Nestanak struje u Sarajevu je posljedica političkog pritiska'

Radiosarajevo.ba
Jerlagić: 'Nestanak struje u Sarajevu je posljedica političkog pritiska'

Foto: Seebiz.eu

Gospodin Amer Jerlagić, generalni direktor Elektroprivrede BiH za RadioSarajevo govori o tome trebamo li za zimu pripremati alternativne izvore energije, kakva je situacija sa snabdijevanjem u Sarajevu i cijeloj zemlji, te kakva je veza Milorada Dodika sa nestankom struje u Sarajevu.


RadioSarajevo: Gospodine Jerlagiću, je li nedavni nestanak struje u Sarajevu, uzrokovan havarijom na trafostranici Skenderija, bio posljedica nemara ili je nešto drugo u pitanju?

Jerlagić: Prema informacijama kojima raspolaže Elektroprivreda, do kvara je došlo na relaciji trafostanice Skenderija – Buča potok. Obje su stanice 110 kilovoltne i desio se kvar na kablu. Ono što je za građane bitno je da taj kvar ne bi mogao poruzročiti nestanak električne energije da prije devet dana nije bilo kvara u trafostanici Koševo. I onda nakon i ovog drugog kvara definitivno je Skenderija ostala bez napajanja. Ono što je još bitno za građane, trafostanica Skenderija ima i treću vezu – prema trafostanici Lukavica, u Istočnom Sarajevu, međutim, od 2007. godine taj projekat stoji na listi čekanja za obnovu, ali nikad se ta odluka nije sprovela, iako za nju postoje sredstva.

RadioSarajevo: U kakvoj su vezi Milorad Dodik i nestanak struje u Sarajevu?

Jerlagić: Pa vidite, ako se od 2007. godine nije investiralo u Elektroprijenos ništa više od 10 hiljada maraka, koliko može direktor jednog operacionog područja uložiti sredstava, a 130 miliona leži iz dana u dan na računu, onda moramo dovoditi te dvije stvari u vezu. Jer, ako neko sistemski koči, urušava tu kompaniju, ne dozvoljava da narod koristi blagodeti te kompanije, onda šta bi drugo čovjek pomislio. Ovdje nema tehnike. Ovdje je isključivo politički pritisak da uprava u Elektroprijenosu ne radi svoj posao na najbolji mogući način. I evo dvije godine se sistemski to dešavalo ali najgore je kad vidimo kako je to kad nestane električne energije. Ovo je samo jedan dio lošeg scenarija. Mogao bi biti puno gori da je nakon alternativnog uključenja Koševa, da gore trafostanica nije izdržala, da je palo Koševo i da se onda po principu domina čitav sistem uruši, tzv. „blackout“ ili raspad sistema. E da se to onda vrati, to su sati i sati bez električne energije u čitavoj državi.

RadioSarajevo: Da li je opasnost da čitava država ostane bez struje realna?


Jerlagić: Tehnički, to se može desiti. Da dvije – tri trafostanice budu vani, da se zaljula cijeli sistem i da izgubimo konekciju prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i dok se onda vrate elektrane u sistem – ta opasnost nije bez osnova.

RadioSarajevo: Imate li rezervni plan za takve situacije?

Jerlagić: Raspad sistema se dešavao i ranije, u ratu i poslije rata, pa se sistem vrati za nekoliko sati. Ali danas kad ne moramo imati raspad sistema, to bi bilo pogibeljno. Raspad se ne mora desiti, imamo dobre konekcije prema vani, imamo izvore u državi. Slična situacija se mogla desiti prošle zime, kada je bilo neizvjesno snabdijevanje gasom, pa smo eto ipak izdržali.

RadioSarajevo: Kakva je situacija na terenu, gdje su krizne tačke?

Jerlagić: Mi već dvije – tri godine insistiramo na trafostanicama, čvornim tačkama, koje će biti napojne, sa kojih ćemo mi uzimati električnu energiju i gurati dalje u sistem. Već ogromne probleme imamo u Srebreniku, Gradačcu, Gračanici, u užem centru Tuzle, u Olovu... Olovo je jedini grad u Federaciji koji nema 110 kilovoltni napon. U centru Sarajeva, na Grbavici, imamo planiran prostor koji praktično dajemo Elektroprijenosu da se napravi trafostanica. U Konjicu imamo problem sa priključenjem malih elektrana, u Fojnici takođe. Znači, na desetine problema imamo na dijelu Federacije koji mi pokrivamo a krajnji kupac ne poznaje Elektroprijenos, on poznaje Elektroprivredu i svaki vlasnik, svaki investitor kaže 'ja hoću 500 kilovata ili više za svoju fabriku, gospodo obezbijedite mi, ja sam dao novce, želim eletktričnu energiju'. I onda mi kažemo 'e, znate, mi imamo problem sa Elektroprijenosom' i onda moramo pokušavati da to riješimo nekim prelaznim rješenjima, naponskim nivoima koji su prevaziđeni a to nam pravi gubitak, tehnički i finansijski.

RadioSarajevo: Je li snabdijevanje Sarajeva stabilizirano ili struju još uvijek dobijamo zahvaljujući alternativnom rješenju?

Jerlagić: Prema zadnjim informacijama koje imam, još uvijek je uži dio grada na alternativnom rješenju iz trafostanica Koševo i Velešići a očekujem da se vrlo brzo riješi kvar sa kablovskom spojnicom iznad trafostanice Buča potok, prema stanici Skenderija, gdje je lociran kvar.

RadioSarajevo: Zima je na pragu – trebaju li građani i građanke Sarajeva pripremati alternativne energente, za svaki slučaj?

Jerlagić: Što se tiče Elektroprivrede BiH, mi možemo garantirati da možemo obezbijediti sve potrebne količine električne energije za naše građane, čak i jedan dio viška za prodaju na slobodnom tržištu, a na ove probleme koje smo imali prije par dana sa trafostanicama, to je ipak mimo domena Elektroprivrede, i za te stvari ne mogu garantovati.

elvira, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije