Jelena Trivić: 'Izjava lažnog predsjednika da je Dejton mrtav usmjerena je protiv cijele BiH'

5
Radiosarajevo.ba
Jelena Trivić: 'Izjava lažnog predsjednika da je Dejton mrtav usmjerena je protiv cijele BiH'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Jelena Trivić

Na današnjoj pres konferenciji koju su održali Jelena Trivić i Radislav Dončić, predsjednica Narodnog fronta iznijela je jasne podatke o zaduženosti manjeg bosanskohercegovačkog eniteta RS i Federacije BiH, gdje je jasno da je relativna zaduženost, nažalost, dvostruko veća od one u Federaciji.

Trivićeva je navela da, prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, ukupan javni dug RS iznosi šest milijardi i 250 miliona dok ukupan javni dug FBiH iznosi šest milijardi i 395 miliona, a da BDP u RS iznosi 14,5 milijardi a u FBiH 29,3 milijarde KM, pa kada se to stavi u odnos, učešće duga u BDP u RS iznosi 43 posto, dok u FBiH ono iznosi 21,8 posto.

"Povodom izjave da će prije bankrotirati Njemačka nego RS, svaki komentar je suvišan. Ono što bi svako ko se iole razumije u međunarodne ekonomske odnose morao da zna, jeste da recesija koja se nazire u Njemačkoj ne bi trebala nikoga da raduje u RS, jer je Njemačka jedan od naših najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, sa kojom čak imamo pozitivan vanjskotrgovinski bilans.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Bilo koja vrsta pada ekonomske aktivnosti u Njemačkoj odraziće se na naša izvozna preduzeća koja su ujedno najzdraviji dio naše privrede. Svaki pad tražnje u Njemačkoj znači pad tražnje i za našim izvozom, a Njemačka vuče za sobom i druge europske zemlje na koje smo također naslonjeni kroz vanjskotrgovinsku razmjenu i na europska tržišta plasiramo preko 70 posto našeg izvoza", osvrnula se Trivić na izjavu Milorada Dodika.

Ona je istakla da je investiciona klima u RS zarobljena ukupnim nepovoljnim političkim ambijentom i da je nivo stranih investicija u RS na nivou statističke greške, te da, nažalost, i ono investicija što dođe u BiH, završi uglavnom u drugom entitetu.

Vukanović: 'Stanivuković je iznevjerio očekivanja ljudi, Trivić vodi suicidalnu politiku'

Vukanović: 'Stanivuković je iznevjerio očekivanja ljudi, Trivić vodi suicidalnu politiku'

Smatramo katastrofalnim izjavu lažnog predsjednika da je Dejton mrtav, jer je to rad usmjeren ne samo protiv BiH, nego i protiv RS. Pozivamo CIK predsjednika da ako je muško, nek ode na sud i pojavi se na procesu koji je sam izrežirao i da se prestane kriti iza naroda.

Ostajemo pri stavu da je taj proces na Sudu BiH njegova lična stvar, u koju se sam upetljao i da bilo kakav epilog tog procesa ne treba vezivati sa sudbinom RS", dodala je Trivić.

Ona je prokomentarisala i aktivnosti Narodnog fronta.

Nešić tvrdi da su na bilbordima - drvosječe. Trivić mu poručila: "Uvećaj fotografiju - vojnici su"

Nešić tvrdi da su na bilbordima - drvosječe. Trivić mu poručila: "Uvećaj fotografiju - vojnici su"

"Uspješno smo završili formiranje gradskih i opštinskih odbora u sljedećim gradovima: Trebinje, Gacko, Gradiška, Bratunac, Brod, Srbac, Zvornik, Rudo i Višegrad. Za nekoliko dana ćemo formirati Gradski odbor Banjaluke, gdje smo rekli da će Narodni front dati svog najjačeg kandidata koji može da pobijedi sve kandidate sa druge strane, ma koliko ih bilo.

Od ovih gore pobrojanih opština, želim da istaknem da ćemo u Bratuncu imati svog kandidata, kao i u Rudom i moguće u Višegradu, a danas smo ovdje i da zvanično najavimo kandidaturu Radislava Dončića za Gradišku", rekla je Trivić, prenosi Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije