Jelena Rašić osuđena na godinu zatvora

Radiosarajevo.ba
Jelena Rašić osuđena na godinu zatvora


Haški tribunal osudio je Jelenu Rašić, članicu tima Odbrane Milana Lukića i jedinu ženu u haškom pritvoru, na 12 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda.

Ova presuda je donesena nakon što je Rašić priznala da je 2008. godine osigurala lažnu izjavu tri svjedoka u postupku protiv Lukića, koji je nepravosnažnom presudom u julu 2010. osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu.

“Zločini koje je Rašić priznala su ozbiljni. Osiguravanje lažnog iskaza u bilo kojoj situaciji predstavlja direktno miješanje u sprovođenje pravde. Kada se tako nešto učini pred međunarodnim pravosuđem, to ima posljedice koje daleko sežu”, navedeno je u presudi javio je Justice report - BIRN.

Odlukom Vijeća, njoj je u presudu uračunato 78 dana koje je provela u pritvoru. Haški tribunal je također odlučio da se Rašić nakon izricanja presude pusti na uslovnu slobodu, a ukoliko u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo, neće morati da odsluži preostalih osam mjeseci zatvorske kazne.

“Odlučujući o tome da se Rašić pusti na uslovnu slobodu, Vijeće je uzelo u obzir teške uslove u kojima je optužena boravila kao jedina ženska pritvorenica, zatim njeno zdravstveno stanje, mladu životnu dob i činjenicu da joj je ovo prvi kazneni prekršaj”, navedeno je u presudi.

Optužnica protiv Rašićeve je podignuta u julu 2010, nakon čega je uhapšena i prebačena u sjedište tribunala. Rašić se u septembru te godine izjasnila da se ne osjeća krivom, ali je u januaru 2012. potpisala sporazum kojim je prihvatila krivicu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije