Jeftinija hrana, skuplje režije

Radiosarajevo.ba
Jeftinija hrana, skuplje režije

Na pad prosječnog nivoa cijenu u BiH u posljednjih godinu dana od 1,4 posto najviše je uticalo pojeftinjenje hrane, ali je istovremeno došlo do značajnog rasta režijskih troškova.

Ovi su podaci iz analize Agencije za statistiku BiH o proizvodima koji su u posljednjih godinu dana zabilježili najviše promjene cijena.

"Hrana i režije zajedno čine 50 posto ukupne potrošnje domaćinstava i njihovo godišnje povećanje cijena doprinijelo je godišnjoj deflaciji u BiH oko 0,5 posto", kaže Zdenko Milinović, direktor Agencije.

Prema analizi, hrana je u proteklih godinu dana pojeftinila za 3,8 posto, dok su bezalkoholna pića i sokovi poskupjeli za 1,9 posto. Od hrane najviše su pojeftinili ulje i mast 17,3 posto, voće osam posto, povrće 5,3 posto, te mlijeko, sir i jaja 6,7 posto. Istovremeno, poskupjeli su šećer, med i slatkiši za 6,3 posto, riba za 5,9 posto, te meso za 0,6 posto.

Od bezalkoholnih napitaka kafa i čaj skuplji su za 2,6 posto, a mineralna voda i sokovi za 1,2 posto.

Od takozvanih režijskih troškova, voda je poskupjela za 4,3 posto, a odvoz smeća 2,4 posto. Stanarine su porasle za 0,9 posto, a među energentima najveći skok zabilježila su čvrsta goriva 8,2 posto.

U Udruženju potrošača BiH smatraju da statistika prikazuje krivu sliku kretanja cijena u BiH.

"Statistika pokazuje srednje vrijednosti, ali ako iz te velike grupe proizvoda izdvojimo osnovne artikle poput brašna, šećera i mlijeka, vidimo da su poskupljenja puno veća. Samo šećer je u posljednjih nekoliko mjeseci poskupio 30 posto", kaže Mesud Lakota, sekretar Udruženja.

Tvrdi da građani BiH s primanjima ispod 500 KM izdvajaju 80 posto za hranu, a penzioneri s garantovanim penzijama i 90 posto.

"Statistika stvara sliku da dobro živimo, a u stvari polovina građana živi na granici siromaštva ili ispod nje", naglašava Lakota.

Tvrdi da su cijene režijskih troškova porasle zbog navodnog pokrivanja gubitaka koje komunalna preduzeća stvaraju zbog poskupljenja nafte, gasa ili električne energije.

"Činjenica je da poskupljenje ovih energenata utiče na formiranje cijena, ali to je često izgovor za rast cijena. Ne bi se smjelo dogoditi da cijene diže ko kako hoće. Stoga sam zagovarao uspostavu institucije ombudsmana za komunalije, ali nisam naišao na razumijevanja vlasti", kazao je Lakota.

Pod lupom 626 proizvoda

Indeks potrošačkih cijena u BiH mjeri se na osnovu reprezentativne liste koju čini 626 proizvoda.

Svakog mjeseca prikuplja se oko 21.000 cijena na unaprijed definiranom uzorku prodajnih mjesta na 12 lokacija u BiH - Banjaluci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Prijedoru, Sarajevu, Trebinju, Tuzli i Zenici.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije