Jednomjesečni pritvor Kučeviću i Spahiću

Radiosarajevo.ba
Jednomjesečni pritvor Kučeviću i Spahiću

Tasimu Kučeviću i Enveru Spahiću određen je jednomjesečni pritvor.

Oni su jučer, nakon hapšenja saslušani u Federalnoj upravi policije, predati u nadležnost kantonalnog tužiteljstva zbog kaznenoga djela nasilničko ponašanje.

Za ovo krivično djelo predviđena je kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso održala je sastanak sa predstavnicima pravosudnih institucija, koje koriste kompleks zgrade u kojoj je napadnuta građanka i naša novinarka. Na sastanaku su bili glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin, predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Milorad Novković, kao i zapovjednik Sudbene policije Želimir Bošnjak, te predstavnici Ministarstva pravde, institucije pod čijom je ingerencijom Sudbena policija. Usuglasili su zaključke o kojima predsjednica suda nije htjela govoriti, a mediji će ih dobiti u pisanoj formi. Odgovornost za napad u dvorištu Suda, najavila je Kreso, bit će utvrđivana u Ministarstvu pravde. Ona smatra da su za njega krivi svi.

Brutalni napad u krugu Suda BiH vrh je bahatosti i odsustva ljudske reakcije, ali i dokaz propusta u sustavu našega pravosuđa, zaključak je Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Državnog parlamenta, koje je razmatralo i najoštrije osudilo ovo nasilje. Najkasnije za sedam dana, od Ministarstva pravde i Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća povjerenstvo očekuje odgovore jesu li svi oni koji su prema postojećim zakonima morali i bili zaduženi raditi, bilo što propustili.

Drugi je cilj vidjeti postoje li neki nedostaci u zakonima, kojima bi se onda bavilo ovo povjerenstvo i Parlament. Istaknuta je i zahvalnost kamermanu Federalne televizije i hrabrosti novinarskog izvještavanja, čime je ukazano na propuste u sustavu pravosuđa

FTV/FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije