Jedna žena, jedan 30-godišnjak i profi-političari

Radiosarajevo.ba
Jedna žena, jedan 30-godišnjak i profi-političari


Novi premijer Federacije BiH je Nermin Nikšić, dugogodišnji generalni sekretar SDP-a i zastupnik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Rođen je 1960. godine u Konjicu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a Pravni fakultet u Mostaru. Zaposlio se u Opštini Konjic na poslovima referanta za stambeno-komunalne poslove, urbanizam i građevinarstvo (1988). Nakon toga obavljao poslove turističko-ugostiteljskog inspektora (1989), šefa inspekcije (1990-1992), potpredsjednika Izvršnog odbora (1995-1998) i sekretara za opštu upravu, stambeno-komunalne i inspekcijske poslove (1998-2000.), te zamjenika načelnika opštine (2000.). U periodu od 1992-1995 godine obavljao dužnost pomoćnika komandanta za pravne poslove u 7. brigadi Armije BiH i pomoćnika komandanta za moral u 43. brdskoj brigadi.


Njegov prvi zamjenik, ujedno i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke "Radom za boljitak". Oredsjednik Boljitka, porodične stranke Lijanovića, mesarskih poduzetnika iz Širokog Brijega, rođen je 1969. godine i završio je tek srednju mesarsku školu. Bio je zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, te zastupnik u Predstavničkom domu Državnog parlamenta. Bio je kandidat i za člana Hrvatskog sabora 2007. i kandidat za člana Predsjedništva BiH 2010.


Drugi Nikšićev zamjenik je ministar finansija, Ante Krajina iz HSP-a, SDP-ovog koalicionog partnera. Krajina je bio ministar finansija u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona dok je HSP imao vlast u tom kantonu.


Treći zamjenik je stari-novi ministar u Vladi FBiH ispred SDA, Desnica Radivojević. Ovaj dugogodišnji kadar SDA je rođen 1952. godine u Srebrenici. Diplomirao na Mašinskom fakultetu u u Mariboru. Radio kao srednjoškolski profesor te na rukovodećim i stručnim pozicijama u mnogim preduzećima. Bio je odbornik u Skupštini opštine Srebrenice, potpredsjednik Federacije, poslanik u Predstavničkom domu FBiH re ministar trgovine u Vladi FBiH.


Na mjestu prvog policajaca Federacije, ministar unutrašnjih poslova je Predrag Kurteš iz SDP-a. On je do sada bio načelnik Kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo. Kurteš je dugogodišnji službenik u policijskim strukturama u Sarajevu, gdje proveo i rat, a zanimljivo je da je prije rata bio fudbaler FK Sarajeva.


Novi ministar zdravstva, Rusmir Mesihović (SDP), rođen je 1964. godine, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Radi kao doktor na Klinici Klinici za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Član je Saveza komunista od 1982., a svoj politički angažman nastavlja u SDP-u. Od 2006. je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Od 2006. je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Prema izvještaju Centara civilnih inicijativa (CCI), Mesihović je jedan od najneaktivnijih zastupnika. U 2007. i 2008. godini nije predložio niti jedan zakon ili amandman, nije pokrenuo niti jednu inicijativu ili postavio pitanje. U 2009. je pokrenuo samo jedno pitanje i predložio jedan amandman.

Zukan Helez iz SDP-a je novi ministar za boračka pitanja. Rođen je 1964. u Zenici, završio Prirodno-matematički fakultet, na kojem je i magistrirao. Uglavnom radio kao nastavnik i profesor, prije nego se profesionalno angažirao kao višegodišnji zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.



Ministar obrazovanja u naredne četiri godine biće Damir Mašić, dugogodišnji glasnogovornik SDP-a. Jedan je od najmlađih političara u Bosni i Hercegovini, rođen 1979. godine. Završio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, te upisao postdiplomski studij na Ekonomskom fakultetu. U dva navrata, kao i na posljednjim izborima, bio je biran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Jedno vrijeme je radio kao voditelj na NTV Hayat.


Zoran Mikulić iz Mostara je novi ministar pravde, ispred SDP-a. Po zanimanju i obrazovanju je pravnik, a dugo godina je radio kao službenik u Gradskoj upravi Grada Mostara. Kažu da je jedan od najaktivnijih SDP-ovaca u Hercegovini.


Ministar saobraćaja i komunikacija je Enver Bijedić iz SDP-a, advokat iz Tuzle. Na čelu je tuzlanskog teniskog kluba Sloboda.


Branka Đurić-Žilić iz SDP-a jedina je žena u novom sazivu Vlade Federacije BiH, koja preuzima funkciju ministrice okoliša i turizma. Rođena je 1957. godine u Konjicu. Osnovnu i srednju školu je završila u Brčkom, a Ekonomski fakultet u Sarajevu. Od 2000. do 2004. godine bila je zastupnica u prelaznoj Skupštini Brčko distrikta BiH ispred SDP BiH. Od 2005. do 2008. godine radila je kao šefica Odjela za raseljene osobe, izbjegle i stambena pitanja. Od 16.11.2008. do 25.3.2009. godine bila je zastupnica u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Ministar energetike, rudarstva i industrije, jednog od najvažnijih resora u Federaciji BiH, je Eldar Trhulj iz SDA. Trhulj je do sada bio direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, koja se u posljednje vrijeme i nije naročito proslavila sa debaklom na izgradnji Sarajevske zaobilaznice.


Dosadašnji načelnik opštine Sanski Most, Sanjin Halimović, iz SDA. Halimović je rođen 1969. godine u Sanskom Mostu gdje je završio gimnaziju. Veterinarski fakultet upisao je u Zagrebu, a okončao u Sarajevu. Načelnik općine je od 2004. godine. Prije načelničke funkcije, kao kadar SDA bio je direktor Veterinarske stanice. Magistrirao je i doktorsku disertaciju odbranio na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Na oktobarskim izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH na kandidatskoj listi SDA iz USK nije dobio mandat.


Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dobila je SDA, a ministar će biti Adil Osmanović. Rođen je 1963. u Lukavcu, završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Prištini, a magistrirao u Sarajevu. Trenutno je potpredsjednik SDA, a prošao je kroz cijelu partijsku vertikalu otkako je devedesetih pristupio ovoj stranci. Smatraju ga jednim od najodanijih Tihićevih ljudi u vrhu SDA. Bio je zastupnik u Narodnoj skupštini RS i potpredsjednik ovog entiteta.


Ministar kulture i sporta je Salmir Kaplan, dosadašnji portparol SDA. Najmlađi je član ove vlade, koji još uvijek nema ni trideset godina. Završio je arapski i turski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, radio u Orijentalnom institutu do 2009. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije