Jedinica bh. vojne policije odlazi u Afganistan

Radiosarajevo.ba
Jedinica bh. vojne policije odlazi u Afganistan

Predsjedništvo BiH je na 21. hitnoj sjednici u Sarajevu primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o mogućem angažiranju jedinice Oružanih snaga BiH u misiji Snage međunarodne sigurnosne pomoći ISAF u Afganistanu.

Predsjedništvo BiH dalo je načelnu suglasnost za zajedničko angažiranje jedinice vojne policije od 26 pripadnika, s Nacionalnom gardom države Maryland, u navedenoj misiji.

Također, data je ovlast ministru odbrane BiH da uputi pismo namjere Ministarstvu odbrane SAD-a o spremnosti BiH da u misiju ISAF uputi jedinicu od 26 pripadnika vojne policije OSBiH, nakon što bude provedena zakonom propisana procedura. Vijeće ministara BiH zaduženo je da dostavi Predsjedništvu BiH Ocjenu opravdanosti sudjelovanja ove jedinice u misiji ISAF.

Inače, u oktobru prošle godine iz afganistanske ISAF misije vratila se druga rotacija pješadije. Prije njih, pri ISAF-u su djelovali oficiri, a pored Afganistana, bh. vojnici još rade u Kongu, i to njih pet,

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici, također, donijelo Odluku o utvrđivanju liste kandidata za izbor suca u ime BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da, putem Sekretarijata Vijeća Evrope, odluku sa životopisima kandidata dostavi Savjetodavnom panelu eksperata za kandidate za izbor sudaca Evropskog suda za ljudska prava, na postupak, saopćeno je iz Pres-službe Predsjedništva BiH, javila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije