Jedina žena mašinovođa u BiH

Radiosarajevo.ba
Jedina žena mašinovođa u BiH


U Bosni i Hercegovini postoji samo jedna žena koja može upravljati vozom. I to – teretnim. Tuzlanka Adelina Mostarlić-Hodžić, koja ima samo 24 godine, jedina je žena mašinovođa u Bosni i Hercegovini.

Završila je Saobraćajno-tehničku školu u Tuzli, odradila praksu, položila stručni ispit. Uprkos svemu, još uvijek posla nema.

Kaže da je mnogima bilo čudno da žena vide na mjestu mašinovođe, ali dodaje da je jako zadovoljna odabirom zanimanja.

Nisam pogriješila

„Ispostavilo se da nisam pogriješila. Kad sam završila školu i nakon izvjesnog vremena zatražila posao u 'Željeznicama FBiH', primili su me da radim volonterski. Kad sam prvi put ušla u lokomotivu, dvojica starijih kolega su zatražili da sjednem na mjesto mašinovođe i pokrenem voz. Uplašila sam se moleći ih neka to oni urade, pa ću ja kasnije. Tako se i dogodilo, oni su vozili do Brčkog, a ja sam uz njihovu asistenciju vratila voz nazad u Tuzlu. Istog dana sam pobijedila i strah i nesigurnost u sebi“, kaže za Avaz.

Adelina Mostarlić-Hodžić se nada da će joj se, kad počne raditi i stekne još više prakse, pružiti prilika da položi ispit i za mašinovođu putničkih vozova. 

Važno je biti priseban

„Ponekad bi kompozicija vukla i po 30 vagona, zavisno od tovara koji se vozi. Uvijek sam nastojala da ne vozim maksimalno predviđenom brzinom, bolje voziti sporije, a sigurnije. Samo jednom, vozeći za Zvornik, bila sam u situaciji da se dogodi nesreća, ali sam bila veoma prisebna. Čovjek s traktorom stajao je na pruzi i pričao s nekim ne gledajući da nailazi voz. Kad sam ga primijetila, stisla sam sirenu, kočila koliko sam mogla i, zahvaljujući upravo pristojnoj brzini kojom sam vozila, u zadnjem trenutku, traktorista se uspio izvući“, prisjeća se Adelina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije