Borci 11. dan pred Vladom: Spalit ćemo se za Bajram ako ne ispune naše zahtjeve

E. H.
Borci 11. dan pred Vladom: Spalit ćemo se za Bajram ako ne ispune naše zahtjeve
Već jedanaest dana traju protesti demobiliziranih boraca Armije BiH ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, te su iscrpljeni borci danas najavili da će se spaliti za Bajram ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Oni ističu kako ne žele više trpjeti neispunjavanje njihovih zahtjeva, te kako je to ultimatum koji postavljaju Vladi FBiH, od koje traže uvođenje jedinstvenog registra boraca, te naknadu za vrijeme provedeno u ratu.

"Već je jedanaesti dan kako smo pred Vladom, a 15 kako smo otišli od kuće, strašno smo umorni i svi borci su u depresiji jer spavamo pod prozorima onih koji su nam uskratili prava. Utječe na nas i ramazan, koji smo navikli provoditi sa svojim najmilijima. Jutros sam prolazio među kolegama, čujem jecaji, borci plaču. Također, mnogi su po bolnicama i ljekari nam ukazuju da im je ostalo svega nekoliko dana života, jer nemaju adekvatno liječenje. Jednostavno, sve zbog tri zahtjeva koja su rješiva za sat vremena, a mogu riješiti sudbinu demobiliziranih boraca Armije RBiH", kazao je za Ibrahim Hasanović, predstavnik boraca koji protestiraju za Radiosarajevo.ba.

On je dodao kako su borci zahvalni svim ljudima koji su im pomagali prethodnih dana, posebno građanima Sarajeva, ali ističe i kako se nada da će oni svojom žrtvom pokazati drugima lošu situaciju među borcima.

"Tačno je da ćemo se spaliti za Bajram ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni, kako bismo svojom žrtvom otvorili ovom narodu oči, kako bismo im pokazali kako umiru oni koji su najduže branili ovu zemlju. Možda tako zaštitimo ono što smo godinama branili, a što neki danas žele prodati u bescijenje", zaključio je Hasanović.

Također, mnoga druga boračka udruženja iz cijele BiH najavila su da će podržati svoje saborce ispred Vlade FBiH, a najavljeno je i kako bi ovih dana trebao stići još jedan autobus boraca iz Bihaća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije