Je li štrajk u GRAS-u dio stranačkih sukoba?

Radiosarajevo.ba
Je li štrajk u GRAS-u dio stranačkih sukoba?


Jučer otpočeti štrajk radnika GRAS-a, te potpuna paraliza javnog saobraćaja u Sarajevu, rezultat su nezadovoljstva većine radnika imenovanjem Hasana Bašića za v. d. direktora ovog preduzeća.

Sindikat GRAS-a tvrdi da je Bašić u 2009. i 2010., kada je bio direktor, ostavio dugove od 27 miliona KM. Predsjednik Sindikata Adnan Himzanija nazvao je to političkim igrama koje radnici neće trpjeti.

Pojavila se i glasina da je na imenovanju Bašića insistirala kantonalna zastupnica Mira Jurić, koja je doskora bila u SDP-u, a sada je samostalna zastupnica.

Međutim, predsjednik SDU-a, stranke koja čini većinu Kantonalnoj vladi, Miro Lazović, tvrdi da su Bašića tražili radnici.

„Bašić je imenovan uz saglasnost i sugestije većeg broja radnika Grasa koji su tvrdili da jedino on ima dovoljno hrabrosti da se uhvati u koštac s kriminalom i korupcijom koja je prisutna u tom preduzeću, tako da su ga oni predložili, a nikako Mira Jurić“, rekao je Lazović.

Po njegovim riječima, sindikalci koji iznose informacije o umješanosti zastupnice Jurić u izbor direktora Grasa su pod "direktnim uticajem jedne političke partije" koja je bila na vlasti u Kantonu Sarajevo, prenosi Fena.

S druge strane, zastupnik SBB-a Kemal Ademović tvrdi da je upravo SDU insistirao na imenovanju Bašića.

Ademović nje želio komentirati navode da je Mira Jurić ucijenila Vladu KS u smislu da je zaprijetila povratkom u SDPBiH ukoliko se na ovu funkciju ne izabere Bašić.

„Vrijeme će pokazati da li je to tačno“, kazao je Ademović, ali je potvrdio da je svaki glas nezavisnog kandidata u Skupštini dragocjen te da može prevagnuti u korist jedne ili druge skupštinske grupacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije