Je li budućnost EU u nacionalnim getima?

Radiosarajevo.ba
Je li budućnost EU u nacionalnim getima?

Poslije 11. septembra 2001. godine javnost i specijalni resori zapadnih zemalja skoro automatski svrstavaju sve terorističke akcije u djelatnost islamskih radikala, međutim, realnost je donijela iznenađenje - najtežu terorističku akciju u istoriji Norveške izvršio je Evropljanin, hrišćanin.

Prema zvaničnim statistikama Evropola – specijalnog resora, specijalno formiranog radi borbe protiv organizovanog kriminala u EU - evropski separatisti u Španiji, na Korzici i u Sjevernoj Irskoj u periodu od 2006. do 2010. godine izvršili su 1 750 od 2 139 terorističkih akcija, a ekstremisti koji ispovijedaju islam - samo devet.

Policija i specijalni resori reaguju na nešto što im se čini čudno u ponašanju Arapa. U slučaju Brejvika sve je drugačije - čistokrvni Norvežanin mogao je godinama da kupuje tone hemikalija, otvoreno izražava na Internetu svoje ksenofobske poglede i planove, naoružava se....

Čuvari reda nisu reagovali na to, mada su imali signale - on je Interpol zainteresovao još u martu.

 Andres Brejvik - "pravi arijevac" - kretao se u finom društvu. On je obrazovan, stasit, plavokos, plavih očiju i, najzad, gurman je. Kako se saznalo, on se brinuo o svojoj spoljašnjosti: brada, koja izražava volju, rezultat je nekoliko plastičnih operacija. Brejvik se bavio bodibildingom - navodi se u osvrtu "Glasa Rusije".

U stvari, on je klasičan nacista. On je računao da će postići svoje ciljeve - "spasavanje" bijele rase i evropske kulture putem terora.

Doduše, za razliku od njemačkih nacista, Brejvik nije antisemit. U borbi protiv svjetskog kalifata on poziva svijet da se ujedini: on istupa za savez Evrope s Rusijom i Indijom i drugim zemljama....

 Međutim, Brejvik se okomio ne na spoljne neprijatelje, nego svoje sugrađane i sopstvenu zemlju. Na takav način on je htio da reklamira svoju "Deklaraciju nezavisnosti Evrope".

Prema mišljenju šefa katedre politikologije Državnog univerziteta - Visoke škole ekonomije Leonida Poljakova, taj manifest bi u svakom slučaju privukao pažnju.

 "Mislim da su ideje koje je Brejvik iznio u svom manifestu `2083` svojevrstan rezime, rezultat razmišljanja mnogih zapadnih Evropljana o toj temi. Što da se radi sa rastom migracije iz Afrike i Azije? Šta da se radi s rastom prisustva islamske religiozne kulture u gradovima Evrope? Šta da se radi sa smanjivanjem evropskog stanovništva? - rekao je on.

Evropa stari i objektivno ne može da opstane bez strane radne snage. Ona se trudi da nađe način integracije imigranata, naročito novih: zabranjuje nošenje hidžaba, uvodi kvote za ulazak, jezičke ispite... Neki evropski politikolozi smatraju idealnom varijantom razvoja događaja - uređivanje kontinenta na osnovi rasnih, nacionalnih i religioznih kantona, skoro kao u Švajcarskoj.

Samo u njima će živjeti ne samo "domoroci", već i doseljenici. Pitanje multikulturalizma je za sada daleko od rješenja

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije