Javni servis EBU-u dužan skoro 4 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Javni servis EBU-u dužan skoro 4 miliona KM

Najava Evropske mreže javnih emitera (EBU) da bi Bosna i Hercegovina zbog dugova mogla ostati bez prijenosa Eurosonga i Svjetskog nogometno prvenstva itekako je realna.

Dugovi stari osam godina

Potvrdio je to za portal Radiosarajevo.ba v. d. direktora BHRT-a Nermin Durmo, koji kaže da Bosna i Hercegovina zahvaljujući nekim ljudima u EBU-u do sada nije isključena iz ove međunarodne organizacije, što bi bila „velika bruka“.

EBU: Situacija sa javnim emitiranjem u BiH se opasno pogoršava

Generalna direktorica EBU-a Ingrid Delterne uputila je u četvrtak otvoreno pismo Vijeću ministara, Parlamentarnoj skupštini BiH i Predsjedništvu BiH, podsjećajući na nedovoljnu sprovedbu Zakona o komunikacijama iz 2006., koji je u potpunosti usklađen s evropskom praksom.

U ovom pismu jasno je naznačeno da bi građanima bh. moglo biti uskraćeno gledanja Eurosonga i Svjetskog prvenstva jer Javni servis, odnosno BHRT ne otplaćuje dugove EBU-u u skladu s dogovorima.

Dugovi BHRT-a, po osnovi članarina i ustupanja programa, prema EBU-u stari su osam godina, a trenutna visina dugovanja je oko 3,8 miliona KM.

„Mi smo u 2009. uspjeli ne povećati taj dug nego ga u punom godišnjem iznosu otplaćivati i čak vratiti dio prethodnog duga. Taj dug je kada sam ja preuzeo dužnost iznosio 4,2 miliona KM, mi smo ga smanjili na nekih 3,8 i stigli uraditi sve obaveze u 2009. godini“, kazao je Durmo.

U 2008. godini niko nije odgovarao na upite EBU-a

Čelni čovjek BHRT-a, pak, naglašava da dugovanja prema EBU-u nisu obaveza samo BHRT-a nego i države Bosne i Hercegovine, prije svega Vijeća ministara i Ministarstva prometa i komunikacija.

Durmo se Vijeću ministara i spomenutom ministarstvu, kao i Ministarstvu vanjskih poslova, obratio u septembru prošle godine tražeći pomoć u rješavanju ovog problema. Uskoro bi trebali biti održani i sastanci predstavnika BHRT-a, Ministarstva prometa i komunikacija i Vijeća ministara.

„Čini mi se da Vijeće ministara za svašta drugo ima pare a nema za ono što je međunarodna obaveza države. Shvatam ljude iz EBU-u, koji su poprilično razočarani. U 2008. im se uopšte nije odgovaralo na upite o dugu i vraćanju duga“, naglašava v. d. direktor BHRT-a.

RAK: Situacija jeste ozbiljna


Ministar prometa i komunikacija Rudo Vidović, koji je na jučerašnjoj press-konferenciji govorio o uvođenju kanala na hrvatskom jeziku i sporom procesu uvođenja digitalnog TV-emitiranja, nije se oglasio o pismu EBU-a.

S namjerom da doznamo da li je ministar Vidović dobio pismo generalne direktorice EBU-a, kontaktirali smo njegov kabinet, ali zbog odsustva ministra do ponedjeljka, ostali smo uskraćeni za informacije. Pored toga, u odsustvu ministra njegovi savjetnici i drugi službenici Ministarstva ne mogu bez njegove dozvole davati izjave.

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića također nismo još uvijek uspjeli dobiti informaciju da li je predsjedavajući primio pismo EBU-a i da li će uskoro biti održan sastanak s predstavnicima Javnog servisa.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK), također je upoznata s pismom Evropske mreže javnih emitera, što je za Radiosarajevo.ba potvrdila i pomoćnica direktora RAK-a Dunja Mijaotović.

"Iz pisma se čini da je situacija u vezi sa dugovanjima BHRT prema EBU veoma ozbiljna, međutim, kako je naglašeno, s obzirom da ta pitanja nisu ni na koji način u nadležnosti Agencije, nismo u prilici davati bilo kakve procjene o tome da li će određeni programi zaista biti uskraćeni", kazala je Mijatović.

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije