Javni RTV servisi trebaju biti u službi građana, ne vlasti

Radiosarajevo.ba
Javni RTV servisi trebaju biti u službi građana, ne vlasti

Imajući u vidu posljednja izvještavanja Radio-televizije Republike Srpske, kojim se nastavlja vršiti pritisak na rad koalicije „Prvi mart“, a posebno u vezi sa činjenicom da su pokrenute istrage protiv Gvozdena Šarca (urednika magazina „Pečat“) zbog sumnje da je počinio krivična djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje te sprečavanja povratka izbjeglih i raseljenih lica, smatramo da je nužno upoznati javnost Bosne i Hercegovine i regije o medijskoj hajci koju vode mediji pod direktnom političkom kontrolom vladajuće koalicije u RS-u, saopćeno je danas iz organizacije Prvi mart.

„Koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ uredno dostavlja na postupanje Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine svaki medijski sadržaj za koji postoji opravdana sumnja da može ugroziti sigurnost aktivista na terenu ili povratničke populacije u Bosni i Hercegovine.

Smatramo opravdanim iskoristiti postojeće mehanizme, te smo u skladu s time prijave uputili i prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Izjave iskorištene u programu RTRS-a, prije svega zastupnica Aleksandre Pandurević i Dušanke Majkić, podižu strah od „organiziranja povratnika na rušenju RS-u“, zanemarujući činjenicu da je ključni cilj djelovanja koalicije „Prvi mart“ onaj protiv politika koje provode SDS, a zatim i SNSD, kako prema povratnicima, tako i prema svim građanima entiteta Republika Srpska u posljednjih dvadeset godina“, navodi se u saopćenju te ističe:

„Pozivamo novinarska udruženja, kao i sve novinare pojedince, da nam se obrate za svaki oblik pomoći pri prikupljanju informacija o problemima povratnika, diskriminaciji i kršenjima ljudskih prava. Ovdje podvlačimo da, stojimo u službi zaštite slobode izražavanja, te samim tim i prava na pristup svim informacijama.“

„Kada bi imali objektivno medijsko izvještavanje, vrlo jasno bi građanima RS bilo da „Prvi mart“ radi na mobilizaciji prognanih u dijaspori koji imaju pravo glasa, a isto ne koriste; da radi na ohrabrivanju povratnika da se registriraju u RS-u po povratku, što trenutno ne rade jer im nije osigurana zaštita prava koja su ostvarili u Federaciji, te kao treći cilj je povezivanje političkih stranaka koje zastupaju povratnike da zajednički izađu na izbore, budući da na prošlim Općim izborima nijedna samostalno nije prešla izborni prag.“

Sve drugo s čime „Prvi mart“ izlazi u medije, dodaje se, jeste neposredna reakcija na djelovanje institucija RS-a protiv realizacije ovih ciljeva, na prijedloge zakona na državnom i entitetskom nivou koji mogu ugroziti postavljeni plan mobilizacije i registracije, te protiv onih poteza političkih stranaka i zastupnika građana kojima se ugrožavaju ljudska prava, opravdava diskriminacija i narušavaju građanske slobode.

„Primjer takve diskriminacije je i sama struktura zaposlenih u RTRS-u, gdje od 510 zaposlenih manje od 30 lica su građani nesrpske nacionalnosti. Imajući to u vidu, jasno je da nema dovoljno prostora za slanje bilo koje druge poruke, osim one koja dolazi od vlasti RS-a.

Naša koalicija, te građani i građanke koje mi okupljamo, nisu jedine žrtve medijske propagande RTRS-a. U sistemu gdje opozicija ima vrlo malo prostora da djeluje, gdje se slobodni glasovi marginaliziraju, a cijele zajednice ostaju bez prilike da izraze svoj stav spram bitnih odluka i događaja u ovom entitetu, na udaru se nalaze svi oni koji ne misle isto kao lideri SNSD-a i SDS-a. Javni RTV servisi moraju biti u službi građana, a ne u službi vlasti“, zaključuju u organizaciji „Prvi mart“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije