Javna debata o budućnosti provođenja presude Sejdić-Finci

Radiosarajevo.ba
Javna debata o budućnosti provođenja presude Sejdić-Finci

ACIPS, Koalicija Jednakost, Koalicija 'Prvi mart', te UG 'Zašto ne' organiziraju sutra u Sarajevu javnu debatu o temi 'Budućnost implementacije presude Sejdić - Finci'. 

Cilj javne diskusije jeste da utvrdi principe i modele za implementaciju odluke Suda u Strazburu koji su prihvatljivi i civilnom društvu i političkim strukturama, kako bi se prekinuo 'začarani krug' neuspješnih stranačkih pregovora koji Bosnu i Hercegovinu sve više udaljavaju od građanskog i demokratskog društva, saopćili su organizatori. 

Višegodišnji politički pregovori i niz polutajnih i tajnih sastanaka partijskih lidera o implementaciji odluke u slučaju 'Sejdić i Finci' rezultirali su prijedlozima za ustavnu reformu potpuno suprotnim od suštine same odluke Evropskog suda za ljudska prava. 

''U situaciji u kojoj se pitanje ustavne reforme u potpunosti odvojilo od institucionalnog djelovanja, pri čemu od partijskih lidera dolaze krajnje neodgovorne i veoma zabrinjavajuće izjave o pravcu u kom se ovi pregovori kreću, smatramo da se ovaj proces više puta pokazao neuspješnim i da je krajnje vrijeme da se u njega uključi šira javnost, sa naglaskom na organizacije civilnog društva'', kažu organizatori.

Uvodnu riječ na javnoj diskusiji će imati: Darko Brkan, UG 'Zašto ne', Emir Suljagić, Koalicija 'Prvi mart', te Dervo Sejdić, jedan od tužitelja u predmetu 'Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije