Jasmin Emrić: Dodik je i zvanično započeo postupak secesije RS-a. Šta radi Tužilaštvo?

5
Radiosarajevo.ba
Jasmin Emrić: Dodik je i zvanično započeo postupak secesije RS-a. Šta radi Tužilaštvo?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Jasmin Emrić

Izjavom da je dokument o "mirnom razdruživanju" završen, [Milorad] Dodik je i zvanično započeo postupak secesije bosanskohercegovačkog entiteta RS dok, ni nakon tri dana od ovog konkretnog napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uopće ne reagira., izjavio je danas, 1. jula, Jasmin Emrić, zastupnika NES-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

"Član 156. (Napad na ustavni poredak) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine je propisao da onaj ko upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile, ili na neki drugi protivpravan način pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina", podsjetio je on, te istaknuo: 

"Nesumnjivo je da izrada dokumenta o 'mirnom razdruživanju' predstavlja konkretne radnje učinjene radi početka secesije bosanskohercegovačkog entiteta RS koju već duže vrijeme zagovara, najavljuje i priprema predsjednik tog entiteta Milorad Dodik sa svojim saradnicima."

Ugodno jutro u BiH: Meteorolozi objavili prognozu do 7. jula, evo kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Ugodno jutro u BiH: Meteorolozi objavili prognozu do 7. jula, evo kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Kako izradom dokumenta o "mirnom razdruživanju" i njegovom javnom predstavljanju predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, naglasio je Emrić, na protivpravan način pokušava promijeniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine, to je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dužno odmah reagirati u skladu s članom 213. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

"Saučesnici Milorada Dodika u pokušaju protivpravne promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine su članovi Vlade RS i Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju RS sa Federacijom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Sporazum o mirnom razdruživanju). Vlada RS je na 71. sjednici, održanoj 30. maja 2024. godine, donijela Rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju, sa zadatkom da sačini prijedlog predmetnog sporazuma kojeg će Vlada RS predložiti Narodnoj Skupštini RS.

Kao što se vidi, radi se o planiranim aktivnostima za secesiju bosanskohercegovačkog entiteta RS koje koordinira predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, te pozivam sve nadležne institucije i organe u Bosni i Hercegovini da spriječe ovaj očigledni čin napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine", zaključio je Jasmin Emirć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije