Jasmila Žbanić o ubijenoj djeci Sarajeva: Srđane, odlično pitanje

16
Radiosarajevo.ba
Jasmila Žbanić o ubijenoj djeci Sarajeva: Srđane, odlično pitanje
Foto: Privatni album / Jasmila Žbanić i Srđan Puhalo

Nakon što je politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo javno rekao da će dati nagradu od 10.000 KM onome ko mu dostavi relevantan podatak koji potvrđuje da je u Sarajevu tokom rata ubijeno 1.601 dijete, javila se poznata bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

Njenu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

"Ja neću nuditi pare kao Srdjan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica ( za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala)

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima. Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo - previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid ? Izvrstan tekst Edin Ramulica ! Srđane, odlično postavljeno pitanje ! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti", napisala je Žbanić.

Jedan Facebook korisnik napisao je 'sram te bilo', a Žbanić mu je odgovorila:

"Molim vas da mi objasnite zašto me treba biti sram što tražim imena ubijene djece? Zar ne treba biti sram one koji djecu stavljaju u broj bez imena ? Istina ne umanjuje tragediju. Jedno dijete koje je ubijeno je već previše !!! Gdje je spisak 1601 djeteta ? Ko ga drži ? Može li ga objaviti ? Ma zapravo, imate pravo - jeste ,stid me je što nema tog spiska i što 30 godina poslije rata grad, koji je bio pod opsadom i prošao strašne patnje treba da se bavi dokazivanjem istine. Stid me je što nas je nerad i korumpiranost "naučnika" i Instituta dovela do toga da vodimo besmislene rasprave umjesto da imamo spomenike, centre, web stranice sa tačnim i preciznim podacima. U pravu ste stid me je i sram!".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije