Jahorinska deklaracija kao nova nada: "Druga smo najjadnija država svijeta"

Enes Hodžić
Jahorinska deklaracija kao nova nada: "Druga smo najjadnija država svijeta"
Niz istaknutih pojedinaca te nekoliko stranaka građanskog opredjeljenja potpisali su prethodnog vikenda dokument pod nazivom "Jahorinska deklaracija", u kojem ističu svoje zajedničke ciljeve za kreiranje građanske Bosne i Hercegovine.

U dokumentu se ističe kako je ovo jedna građanska platforma kojom se nastoji pokrenuti svojevrsna zakonska borba protiv nacionalističkih stranaka koje "načinom svoje vladavine, nekompetentnošću izabranih kadrova i sljepilom sopstvenih ideologija prave korake ka razaranju države i njenih institucija i bosanskohercegovačkog društva u cjelini".

"Mi smo pokrenuli ovu ideju dvije godine prije izbora kako bismo kreirali platformu koja može mobilizirati sve antinacionalističke snage s jednim, rekao bih, civilizacijskim pitanjem koje smo sebi dužni postaviti nakon 25 godina: Da li smo za europsku i modernu, ravnopravnu i građansku BiH ili ćemo dozvoliti dalje etniciziranje teritorije i jačanje politika secesionizma, segregacije i izolacionalizma", kazao je za Radiosarajevo.ba, povodom potpisivanja "Jahorinske deklaracije" Dino Mustafić, jedan od inicijatora potpisivanja ove deklaracije.

On je istaknuo da je vrijeme da se građani pokrenu i ostave stranačke i lične interese po strani kako bi sami kreirali svoju političku budućnost s jasnom vizijom.

No, pored tračka nade koji se nakon potpisivanja ove deklaracije javlja za građane BiH, posebno zanimljivo je bilo pratiti ovaj sastanak jer su se na njemu, prvi put nakon izbora, sastali predstavnici lijevo orijentiranih partija, koji su postigli inicijalni dogovor o zajedničkom nastupanju. Iako su inicijatori potpisivanja istaknuli kako ambicija deklaracije nije ujedinjenje ljevice nego koordiniran i zajednički nastup građanskim i multietničkih partija, jasno je da je ovo pozitivan pomak u trenutnoj opoziciji na gotovo svim nivoima u državi.

"Ujedinjenje ljevice bio je jedan, čak vrlo važan segment priče na Jahorini. Ja se ne mislim praktično baviti politikom, ali kao čovjek koji želi promjenu i koji zna da nema promjena bez politike, stranaka i struktura, svjestan sam da je bilo nužno da se te snage, koje imaju lijevu orijentaciju, okrupnjuju, snaže i pokušaju pokrenuti taj točak promjene. Dakle, to je bilo nužno, a uostalom i elementarna matematika ovih lokalnih izbora pokazuje da su te strukture bile ujedinjene tokom izbora da bi mnogo bolje rezultatski prošle", kazao nam je profesor Esad Bajtal, jedan od potpisnika ove deklaracije.

On je dodao i da je ovo odgovor građana na jednu neizdrživu situaciju, građana koji žive u bogatoj zemlji i siromašnoj državi u kojoj je sve pokradeno, građana koji su prevareni i uvrijeđeni.

"Godinama padamo sve niže i niže, pa smo došli  do tog da je ispod nas samo Venecuela, dakle, mi smo druga najjadnija zemlja na svijetu. Prije samo godinu i prema tom istraživanju bili smo 13. najjadnija zemlja na svijetu i to govori o brzini našeg tonjenja i propadanja. A s druge strane na vrhu smo svijeta prema nivou korupcije. Dakle, nama treba neka zrela opcija, to je historijski u svijetu lijeva opcija, koja brine o ljudima, o pravdi i o tom ekonomskom momentu", zaključio je profesor Bajtal za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije