Jablanica: Vatra sve bliža kućama

Radiosarajevo.ba
Jablanica: Vatra sve bliža kućama


Najteže stanje na području općine Jablanica jutros je iznad sela Sovići gdje se vatra sve više približava kućama, a požar se nalazi na nepristupačnom i miniranom terenu.

Jutros je za gašenje požara najavljen i kanader iz Republike Hrvatske, te se, prema Nezirićevim riječima, očekuje stavljanje požara pod kontrolu

“Stanje na požarištu je veoma složeno, jer se požarna linija širi velikom brzinom, te vatra u relativno kratkom vremenu može najozbiljnije ugroziti sela Sovići i Doljani, a sa zapadne strane upaliće se kompleks guste šume jelke i bora, čime bi požar ušao u područje planine Vran na općini Tomislav-Grad”, rekao je za agenciju Fena Omer Nezirić, pomoćnik načelnika općine za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Tokom prethodnog dana na požarištu je djelovao helikopter Republike Turske i dva helikoptera Oružanih snaga BiH, što je znatno usporilo kretanje požarne linije prema kućama u Sovićima. Protekle noći vatrogasci iz Jablanice, zajedno sa dvadesetak mještana Sovića, izborili su se da se požarna linija ne proširi do kuća koje se nalaze iznad regionalnog puta Jablanica-Posušje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije