Izvještaj Štaba CZ o stanju u FBiH

Radiosarajevo.ba
Izvještaj Štaba CZ o stanju u FBiH

Federalni Operativni centar civilne zaštite uputio je jutros Ministarstvu sigurnosti zahtjev za angažiranje helikoptera OSBiH i EUFOR-a za dostavu hrane u područja općina Foča i Konjic, kao i medicinske evakuacije dvije bolesne osobe do Sarajeva i MZ Kozja Luka. 

Zatraženo je i prebacivanje dvije osobe koje nose lijekove za stare i bolesne na području Kozje Luke, Kratine i Čelik Polja, kao i dostava paketa hrane za jedanaest osoba zavijanih u MZ Gornja Ljuta, od kojih se dvije bolesne te trebaju biti evakuirane. Zadatak nije odrađen zato što vremenski uvjeti (jak vjetar) nisu dozvolili uzlijetanje helikoptera; na ovom će se nastaviti raditi danas, navodi se u izvještaju Federalnog operativnog centra CZ o stanju za 7. i 8. februar do 10.00 sati. 

Iz štaba je otišao zahtjev da se angažuje vojska u Kantonu Sarajevo, HNK, Kantonu 10 i Zapadno-Hercegovačkom kantonu; čeka se povratni izvještaj. Iako se zahtijevala i evakuacija trudnice iz mjesta Ljuti Dolac, kraj Širokog Brijega, akcija je otkazana jer su mještani sami uspjeli izvući ženu, a osoba koja je preživjela infarkt u Tomislavgradu i dalje čeka prevoz helikopterom u Klinički centar Mostar.  

EUFOR-u je upućena molba  za evakuacije bolesnih sa Raške Gore, sa lokaliteta Vrdi-Vratinci i brda Mikuljača, a prihvaćena je inicijativa Ministarstva sigurnosti za dislokaciju helikoptera OSBiH na područje HNK; također, helikopter je zatražen i od federalnog MUP-a. 



Federalni štab CZ je odgovorio na zahtjev Mostara za angažovanje odgovarajućih sredstava i službi za spašavanje ljudi iz zavejanih područja. Kantonalnim štabovima HNK, ZHK i Kantona 10 proslijeđena je ponuda preduzeća "Krajina putevi dd Bihać" za pomoć u izvanrednoj situaciji koju su ponudili uz minimalnu naknadu. Svim kantonalnim i općinskim štabovima CZ, javila je Fena, izdata je naredba da na zahtjeve elektroprivrednih preduzeća u FBiH i zahtjeve banjolučkog Elektroprijenosa  usmjere ekipe za čišćenje snijega sa elektroenergetskih objekata u FBiH.


STANJE PO OPŠTINAMA

Istočna strana Grada Mostar je bez el. energije od ponedjeljka zbog pada nekoliko stupova 110 KW dalekovoda, u Opinama. Otežana je i opskrba pitkom vodom. I dalje je na snazi zabrana prometovanja osobnih vozila.

U protekla 24 sata na području Tuzle palo je u prosjeku oko 10 cm novog snijega. Prema izvještajima, nema zavejanih ili zametenih naselja. U općini Banovići otklonjen je jedan kvar na toplovodu te je grijanje u funkciji u jednom dijelu grada Banovići. Ostaju još tri kvara da se otklone.

Na području općine Zenica svi regionalni i lokalni putevi, kao i M-17 su prohodni, saobraćaj se odvija otežano. U općini Visoko svi regionalni i glavni putni pravci su prohodni, ali putna komunikacija Bilalovac-Miroševići-Brezovik nije uspostavljena. Nakon novih snježnih padavina regionalni put Kakanj-Visoko-Sarajevo i Visoko-Kiseljak su prohodni i saobraćaj se odvija u otežanim uslovima.


Zenica

U općini Travnik u utorak , na lokalnom putu, pronađeno je tijelo Travničanina Bore Filipovića rođenog 1962. Izvršenim pregledom konstatovano je da je smrt nastupila usljed smrzavanja. Na području općine Konjic bez struje su sela Repovci i Zukići, a veliki broj okolnih sela je i dalje zameten.

Na području općine Čapljina elektroopskrba i vodoopskrba su zadovoljavajuće. Svi putni pravci su prohodni uz obaveznu upotrebu zimske opreme. U općini Stolac putni pravci Stolac-Neum, Stolac-Čapljina, Stolac-Mostar, Stolac-Berkovići, Stolac-Ljubunje su prohodni. Prometuje se otežano zbog poledice na navedenim pravcima. Bez struje je jedan dio Rotimlja, Martinovića i Barana.

U općini Jablanica opskrba el. energijom i pitkom vodom je zadovoljavajuća. Putna komunikacija Jablanica-Mostar povremeno se pušta u promet. Stanje na području općine Neum, prema usmenoj informaciji od načelnika općine, je i dalje veoma teško. Najveći problem je opskrba električnom energijom koja je i dalje u prekidu.


Neum

U Foču je tokom jučerašnjeg dana u 12.00 sati sletio helikopter MUP-a RS koji je preuzeo lijekove i hranu, nakon čega je letio prema selima Zavajt i Meštrevac da evakuira trudnicu i podijeli lijekove i hranu u tim selima. Nakon evakuacije, helikopter se vratio u Foču, preuzeo nove količine hrane i lijekova za stanovnike povratničkih sela Izbišino, Čelikovo Polje, Kljuna, Kozija Luka i Kratine te ih dostavio ih stanovnicima navedenih sela. U dopremanje hrane i lijekova ugroženim stanovnicima fočanske Jabuke uključili su se pripadnici OSBiH.

U općini Goražde načelnik općine je donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Svi glavni lokalni putevi pravci koji povezuju naseljena mjesta na području Općine otežano su prohodni jednom kolovoznom trakom. MZ Kraboriš je i dalje u potpunoj blokadi i trenutno se vrši deblokada iz pravca Smoljska luka-Šemihova. Otežavajuće okolnosti su što je došlo do kvarova na tri građevinske mašine. Pripadnici GSS-a i vatrogasci su se probili do sela Vrbica i dostavili lijekove Rasimu Haliloviću. Iz MZ Osječani Hajro Mirvić je zatražio pomoć u lijekovima koji su mu tokom noći dostavili vatrogasci.

Na području općine Pale-Prača situacija je i dalje teška. Prema informacijama sa terena mehanizacija je uspjela da probije put do naselja Todorovići i Kovačevići. Mehanizacija se probija prema planu uz veoma teške uslove prema selu Komrani i prema selu Vražalice koje je ostalo bez telefonske veze. Pripadnici civilne zaštite uspješno su dostavili neophodnu hranu za tri ugrožene porodice u selima Brdarići, Bare i Viuče.

U općini Vareš odvijanje saobraćaja na putu Breza - Vareš je prohodno uz otežano odvijanje saobraćaja. Distribuirana voda je bakteriološki ispravna osim na Topliku Vareš, u ul. Zvijezda, koja je neispravna bakteriološki i nije za piće. Mobilna GSM do Duboštice u prekidu.


Vareš

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije