Izvještaj NVO: BiH pomagala CIA-i u tajnim hapšenjima

Radiosarajevo.ba
Izvještaj NVO: BiH pomagala CIA-i u tajnim hapšenjima

Bosna i Hercegovina bila je uključena u operacije tajnog pritvaranja i mučenja osumnjičenih, koju je provodila američka Centralne obavještajne agencije (CIA).

Navodi ovo nevladina (američka) organizacija Inicijativa za pravdu otvorenog društva, u svom izvještaju u kojem su naveli 54 države koje su pomagale CIA-i u kampanji, koja je sprovedena nakon septembra 2001. i terorističkog napada na teritorij SAD.

Uz BiH, u izvještaju pod nazivom "Globalna tortura: Tajna pritvaranja Centralne obavještajne agencije i vanredna rendicija" (možete ga pogledati na ovomLINKU), što se tiče Balkana, navode se i Hrvatska, Makedonija, te Albanija.

Što se tiče naše zemlje, njujorška organizacija ističe da je BiH dozvolila korištenje svojih aerodroma i zračnog prostora kako bi pomogla CIA-i u ovoj operaciji tzv. 'vanrednih ekstradicija'. Također, dodaje, se, BiH je dozvolila i upotrebu svoje teritorije za smještaj pritvorenika.

„Najmanje jedan let – registrovan kao N85VM—podoperaterom Richmor Aviation (kompanija koja je radila za CIA-in program vanrednog izručenja'), sletio je u BiH između 6. i 7. novembra 2003. Prema izvještaju Ujedinjenih naroda iz 2010, Sjedinjene Države koriste dvije baze u BiH: NATO bazu u Butmir te američku, u Tuzli (...) ipak, nije poznato da li je baze (pored američke vojske) koristila CIA za svoje operacije“, stoji u Izvještaju.

Ista organizacija precizira kako su u Tuzli 'procesuirani' pritvorenici, njih osam: „Nihada Karšića i Almina Hardausa uhapsili su italijanski karabinjeri i odveli prvo u Butmir, a zatim u Tuzlu, gdje su držani u tajnom pritvoru. Dvojica muškaraca navode da su često bili izloženi batinama, verbalno zlostavljani, ponižavani, te su im uskraćivani hrana i san.“

U izvještaju se spominje i slučaj Abdela Halima Khafagyja (69), kojeg su njemački oficiri navodno držali zatvorenog u Tuzli nekoliko sedmica. No, Izvještaj je decidan, da nije jasno da je CIA bila uključena u ove slučajeve.

„Nije poznato da li se u BiH vode istrage o tome da li je zemlja učestvovala u CIA-inom tajnom programu pritvaranja“, zaključuje Izvještaj.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ministarstvo sigurnosti BiH s upitom za komentar. Na odgovor još čekamo. 

Objavljeno je, između ostalog, i kako CIA upravlja tajnom zračnom bazom za bespilotne avione u Saudijskoj Arabiji u posljednje dvije godine. Uspostavljena je, ističu mediji, kako bi se napadali pripadnici Al-Kaide na Arabijskom poluotoku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije